Globus

poginulo 176 putnika

Američki zvaničnici: Iran greškom oborio ukrajinski avion

09/01/2020

Do pada aviona je došlo samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije zračne baze u kojima su se nalazili američki vojnici u Iraku

Iran je greškom oborio ukrajinski avion koji se srušio u srijedu u blizini Teherana, a u kojem je bilo 176 putnika, prenose američki mediji.

Američki zvaničnici kažu da vjeruju da je raketa pogodila ukrajinski Boeing 737-800, javlja CBS.

Ukrajina je ranije saopćila da ispituje da li je raketni udar srušio avion, ali je Iran isključio tu mogućnost, piše BBC.

Do pada aviona je došlo samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne udare na dvije zračne baze u kojima su se nalazili američki vojnici u Iraku.

CBS News, citirajući američku obavještajnu službu, navodi da je satelit otkrio infracrvene “tačke” koje ukazuju na to da su lansirane dvije rakete u to vrijeme.

U međuvremenu, Newsweek je citirao Pentagon i visoke američke obavještajne zvaničnike, kao i iračku obavještajnu službu, kako kažu da vjeruju da je ukrajinski avion pogodio projektil Tor napravljen u Rusiji.

Vjeruju kako je rušenje aviona bilo slučajno, javlja Reuters.

Jedan američki obavještajac je uvjeren kako je Iran označio avion na radaru, nakon čega je došlo do lansiranja projektila, javlja CBS.

Newsweek javlja kako je avion prestao odašiljati podatke nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu i nedugo nakon što je Iran lansirao rakete na vojne baze u kojima su američki vojnici u Iraku.

Izvor iz Pentagona vjeruje kako su projektili bili aktivni nakon napada raketama na vojne baze SAD-a. Iranci su, smatra, nakon napada aktivirali sve sisteme protivzračne odbrane u slučaju da dođe do američkog protuudara.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da “ima svoje sumnje” vezane za uzrok pada aviona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.