Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran i SAD u pregovorima oko zajedničke trgovinske komore

USA-and-Iran111

Iran i Sjedinjene Države u pregovorima su oko pokretanja zajedničke trgovinske komore, javila je u utorak Press TV, pozivajući se na iranskog trgovinskog zvaničnika.

Sjedinjene Države već su poduzele mjere na uspostavi zajedničke američko-iranske trgovinske komore, a Teheran će poduzeti recipročan potez kada komora bude zvanično pokrenuta u Washingtonu, navodi TV stanica riječi Mohsena Jalalpoura, predsjednika Iranske trgovinske komore, prenosi Xinhua.

Jalalpour je izjavio da će Američko-iranska trgovinska komora vjerovatno biti uspostavljena u Iranu u roku od dva mjeseca, a detalji bi se mogli dogovoriti tokom očekivane posjete iranskog predsjednika Hassana Rouhanija New Yorku kako bi prisustvovao sastanku Generalne skupštine UN-a u septembru.

Nakon što su Iran i svjetske sile postigli sporazum o nuklearnom programu Islamske Republike u Beču 14. jula, Teheran je ugostio nekoliko zapadnih zvaničnika radi ekonomske saradnje, među kojima su njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.