Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iran i šest sila nastavljaju pregovore o nuklearnom programu

nuklearni-prog-iran11

Iran i šest svjetskih sila nastavit će pregovarati i iza roka koji ističe u utorak o dugoročnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu dok se dotiču najspornijih pitanja, među kojima je i embargo UN-a na oružje za Iran, saopćile su velike sile.

– Nastavljamo pregovore narednih nekoliko dana. To ne znači da produžujemo rok – izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini ispred hotela u kome su se održavali razgovori između Irana, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država.

Glasnogovornica američke delegacije Marie Harf izjavila je da će odredbe prelaznog sporazuma između Irana i šest sila biti produžene do petka kako bi se pregovaračima dalo još nekoliko dana da završe s radom, prenosi Reuters.

– Iskreno smo zabrinutiji kvalitetom sporazuma nego situacijom s vremenskim rokovima, iako također znamo da teške odluke neće postati ništa lakše s vremenom. To je razlog zašto nastavljamo pregovore – izjavila je Harf.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako postoje “svi razlozi” da se sporazum postigne “za nekoliko dana” i da “postoji razumijevanje” da se većina trenutnih sankcija protiv Irana treba ukinuti.

– Postoji samo jedan veliki problem kada je riječ o sankcijama – to je problem embarga na naoružanje – izjavio je on novinarima, prenosi novinska agencija Interfax.

Kazao je kako je bitno postići sporazum što je ranije moguće, rekavši novinarima da je “okončanje zabrane na snabdijevanje Irana oružjem u borbi protiv terorizma veoma, veoma bitan cilj”.
To je četvrti put da su strane produžile odredbe prelaznog sporazuma, koji je postignut u novembru 2013. godine i ponudio je Iranu ograničeno ublažavanje sankcija u zamjenu za prekid proizvodnje urana na nivo čistoće do 20 posto.