Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

historijska odluka

Iran izbačen iz komisije UN-a za prava žena zbog kršenja ljudskih prava

protesti iran ss

Komisija za žene ima 45 članova, a sastaje se jednom godišnje s ciljem promoviranja rodne jednakosti i osnaživanja žena

Ekonomsko-socijalno vijeće UN-a izglasalo je da se Iran odmah izbaci iz globalnog tijela UN-a koje se bori za rodnu ravnopravnost zbog sistematskog kršenja prava žena i djevojčica, što je odluka koju su Sjedinjene Države pozdravile kao “historijsku”, a Iran tvrdi da je odluka zasnovana na “izmišljenim optužbama”, javlja AFP.

Izbacivanje Irana iz ovog tijela je ranije predložio SAD zbog brutalne represije protesta koje je potaknula smrt mlade žene u pritvoru koju je privela policija za moral.

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC), tijelo s 54 člana, usvojilo je rezoluciju koju je izradio SAD, kojom se “Islamska Republika Iran s trenutnim stupanjem na snagu izbacuje iz Komisije za prava žena, do kraja mandata 2022.-2026.”

Rezoluciju je u srijedu podržalo 29 članica, osam ih je bilo protiv, a 16 suzdržano. Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je prije glasanja da je uklanjanje Irana iz ovog tijela ispravna stvar, opisujući članstvo Teherana kao “ružnu mrlju na vjerodostojnosti Komisije”.

Iranski ambasador u UN-u Amir Saeid Iravani nazvao je potez SAD-a nezakonitim, poručivši da se Washington ponaša nasilnički.

Komisija za žene ima 45 članova, a sastaje se jednom godišnje s ciljem promoviranja rodne jednakosti i osnaživanja žena.

Iran, kao i 17 drugih država i Palestina tvrdili su u pismu ECOSOC-u u ponedjeljak da će usvajanje rezolucije “zasigurno stvoriti nepoželjan presedan koji će u konačnici spriječiti druge države članice s drugačijim kulturama, običajima i tradicijama da doprinesu aktivnostima takvih komisija”.

Najmanje 488 ljudi je ubijeno od početka demonstracija u Iranu, prema Aktivistima za ljudska prava u Iranu, grupi koja prati proteste, dok su vlasti pritvorile još 18.200 ljudi.