Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izraelske odbrambene snage

Iran pokrenuo napad na Izrael: “Spremni smo za veliki scenario”

Foto: X

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu poručio je da je Izrael spreman, piše Times of Israel

Glasnogovornik izraelskih sigurnosnih snaga potvrdio je da je “počeo iranski napad”.

Danijel Hagari potvrdio je da je večeras počeo iranski napad na Izrael i da će dronovima biti potrebno nekoliko sati da dolete do izraelskog zračnog prostora, dodajući da su GPS servisi nedostupni na više lokacija u zemlji, javlja Al Jazeera.

“Nedavno, Iran je ispalio dronove sa svoje teritorije i teritorije svojih saveznika ka teritoriji države Izrael. Pratimo prijetnju iz zračnog prostora. Govorimo o prijetnji, odnosno, o dronovima kojima treba nekoliko sati da dolete do izraelske teritorije”, poručio je Hagari, prenose izraelski mediji.

On je dodao da su IDF i izraelske zračne strane počele da primjenjuju “dobro isplanirane odgovore za koje su se pripremale”.

“Kao dio priprema, GPS nije dostupan na nekoliko lokacija širom zemlje. Došlo je do poremećaja, ali je sve to urađeno ciljano i privremeno je”, dodao je on.

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu poručio je da je Izrael spreman, piše Times of Israel, prenosi Tanjug.

Procjena je, dodaje izraelski list, da će dronovima biti potrebno nekoliko sati da dolete do Izraela.

Netanyahu je prije nekoliko minuta na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

“Prethodnih nekoliko nedjelja Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivzračna odbrana je raspoređena.

Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu”, poručio je Netanyahu.

Amos Yadlin, general u penziji, rekao je za izraelski Kanal 12 da su dronovi nose po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna odbrana spremna da ih obori.

U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usljed velikog cyber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Cyber hakerska grupa pod imenom “Cyber osvetnici” je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim dijelovima “okupiranih teritorija”.

Grupa je naglasila da je izvela ovaj cyber napad od juga ka sjeveru kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.