Globus

potvrđeno iz teherana

Iran zaplijenio britanski tanker, London traži informacije

19/07/2019
Britanski tanker "Stena Impero"

Iz Ministarstva odbrane Velike Britanije saopšteno je da London hitno traži dalje informacije nakon vijesti o incidentu

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski naftni tanker “Stena Impero” u Ormuskom moreuzu, javili su iranski mediji. Sat vremena kasnije CNN javlja da je “otet” još jedan tanker, liberijski MV Mesdar.

Državna televizija u Iranu prenijela je da je britanski brod zaplijenjen jer nije poštovao međunarodna pravila plovidbe.

Britanski brod plovio je ka Saudijskoj Arabiji, ali je naglo skrenuo ka sjeveru u pravcu iranskog ostrva Kešm, javila je “Raša tudej”.

Iz Ministarstva odbrane Velike Britanije saopšteno je da London hitno traži dalje informacije nakon vijesti o incidentu, a nakon vijesti o tome da je britanski tanker naglo promijenio kurs i zaplovio kroz iranske vode. Neimenovani izvor je rekao da je sazvana sjednica britanskog odbora za vanredna stanja.

Ured premijerke Therese May odbio je komentar na upit agencije Reuters.

Stena Impero je “nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage”, saopštili su “Čuvari”, ideološka vojska Islamske Republike, u kratkom priopćenju.

Kompanija Stena Bulk je objavila da je brod bio u međunarodnim vodama i da ne može stupiti u kontakt s posadom broda kojemu su se približila manja plovila i helikopter pri prolasku kroz Hormuški tjesnac. Uprava grupe Northern Marine koja je dio švedske kompanije Stena AB rekla je da tanker plovi pod britanskom zastavom s 23 člana posade i da je bio u međunarodnim vodama.

Objava o zapljeni slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produžiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1.

Trump: Rekao sam vam

Predsjednik SAD-a Donald Trump oglasio se nakon zapljenne britanskog tankera u Hormuškom tjesnacu.

“Imamo vrlo blizak savez s Ujedinjenim Kraljevstvom. Uvijek”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Ovo samo pokazuje ono što govorim o Iranu. Problemi. Ništa osim problema”, rekao je.

“To vam pokazuje da sam bio u pravu u vezi s Iranom”, kazao je Trump i poručio da “tamo imamo mnogo brodova koji su ratni brodovi”.

“Razgovarat ćemo s Velikom Britanijom”, kazao je, sugerišući kako ne postoji jasnoća o trenutnoj situaciji:

“Čuli smo za to. Čuli smo da je to bilo. Čuli smo da su bila dva tankera.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.