Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narges Mohammadi

Iranska dobitnica Nobelove nagrade započela štrajk glađu u zatvoru

Narges Mohammadi
Foto: Twitter

Mohammadi odbija nositi hidžab, a prošle sedmice zatvorske vlasti su je odbile prevesti u bolnicu izvan zatvora jer se njeno zdravstveno stanje pogoršalo

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi započela je štrajk glađu u iranskom zatvoru u znak protesta protiv ograničenja medicinske skrbi za nju i druge zatvorenice, kao i zbog obveze da žene nose hidžab u Iranu, rekla je njezina porodica u ponedjeljak.

Aktivistica za ženska prava Mohammadi (51), koja se trenutno nalazi u teheranskom zatvoru Evin, dobila je Nobelovu nagradu u oktobru “za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda za sve”.

-Narges Mohammadi je danas, putem poruke iz zatvora Evin, obavijestila svoju porodicu da je započela štrajk glađu prije nekoliko sati. Zabrinuti smo za fizičko stanje i zdravlje Narges Mohammadi – stoji u saopćenju njene porodice, javlja AFP.

Protestvuje protiv dvije stvari

Mohammadi odbija nositi hidžab, a prošle sedmice zatvorske vlasti su je odbile prevesti u bolnicu izvan zatvora jer se njeno zdravstveno stanje pogoršalo.

Porodica je u izjavi rekla da joj je “hitno” potreban medicinski tretman izvan zatvora.

-Narges je danas stupila u štrajk glađu protestujući protiv dvije stvari: politike Islamske Republike koja odgađa i zanemaruje medicinsku skrb za bolesne zatvorenice i politike ‘obaveznog hidžaba’ za iranske žene – stoji u priopćenju.

Porodica poručuje da je Islamska Republika Iran odgovorna za sve što se dogodi Narges.

Prvi put je uhapšena prije 22 godine i Mohammadi je veći dio protekla dva desetljeća provela u zatvoru zbog svog zalaganja za ljudska prava u Iranu.