Potez bez presedana

Iranske učenice masovno skidaju hidžabe u protestima protiv vlade

iran hidzab djevojke protest

Čuju se i kako uzvikuju slogane protiv klerikalnog establišmenta, uključujući “Mule moraju nestati”

U potezu bez presedana, učenice su se pridružile protestima koji su zahvatili Iran nakon smrti djevojke pritvorene zbog kršenja zakona o hidžabu.

Pojavili su se video snimci na kojima se vide tinejdžerke u crnim uniformama kako mašu maramama na demonstracijama u školskim dvorištima i na ulicama.

Čuju se i kako uzvikuju slogane protiv klerikalnog establišmenta, uključujući “Mule moraju nestati”. Povici su slični onima koji su se čuli na većim protestima u protekle dvije sedmice.

U južnom gradu Širazu, desetine učenica su blokirale saobraćaj na glavnoj cesti u ponedjeljak dok su mahale svojim maramama u zraku i vičući “Smrt diktatoru” – što se odnosi na vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, koji donosi sve konačne odluke u zemlji.

Daljnji protesti zabilježeni su u utorak u Teheranu i sjeverozapadnim gradovima Saqez i Sanandaj. Jedan broj učenica je takođe fotografisan kako stoje u svojim učionicama nepokrivenih glava. Neki su podizali srednje prste – nepristojan gest – na portrete ajatolaha Hameneija i osnivača Islamske republike, ajatolaha Ruholaha Homeinija.