Globus

Nove sankcije

Iranske vlasti: Washington je novim sankcijama trajno zatvorio put diplomatiji

25/06/2019

Trump je saopćio da su sankcije djelimično i odgovor na obaranje drona, ali je istaknuo da bi bile uvedene u svakom slučaju

Iran je saopćio u utorak da su sankcije koje su SAD nametnule vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju i ostalim najvišim zvaničnicima te zemlje, trajno zatvorile put diplomatiji između Teherana i Washingtona.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o uvođenju sankcija u ponedjeljak, poduzimajući dramatični korak bez presedana u pojačanju pritiska na Iran, nakon obaranja američkog bespilotnog aviona prošle sedmice.

Washington je također saopćio da će u ovoj sedmici uvesti sankcije iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

– Uvođenje beskorisnih sankcija iranskom vrhovnom vođi i šefu iranske diplomatije trajno je zatvaranje puta diplomatiji – objavio je portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi na Twitteru.

– Trumpova očajnička administracija uništava uspostavljene međunarodne mehanizme za održavanje svjetskog mira i sigurnosti – dodaje Mousavi u tweetu.

Iran je saopćio da je američki dron letio iznad juga Islamske Republike. Washington navodi da je oboren u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog moreuza u Perzijskom zalivu.

Trump je saopćio da su sankcije djelimično i odgovor na obaranje drona, ali je istaknuo da bi bile uvedene u svakom slučaju.

– Posljednje sankcije imaju za cilj uskratiti pristup međunarodnim finansijama iranskom čelništvu, blokirajući ga da koristi američke finansijske resurse, ili da ima pristup sredstvima u Sjedinjenim Državama.

Iran i Sjedinjene Države u sporu su od prošle godine kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

Khamenei je vrhovni autoritet u Iranu koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima.

Iran neće prihvatiti razgovore sa Sjedinjenim Državama sve dok je pod prijetnjom sankcija, izjavio je iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama Majid Takht Ravanchi novinarima u New Yorku, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.