Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljen snimak

Iranski komandosi spustili se iz helikoptera i zauzeli brod povezan s Izraelom

Foto: Screenshot/X

Sve se dogodilo oko 80 kilometara sjeveroistočno od grada Fujairaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), tvrdi britanska pomorska trgovačka služba

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za koji kaže da je “povezan s Izraelom”, javlja iranska državna novinska agencija IRNA. Iranci su najavili kako će brod prebaciti u iranske teritorijalne vode.

Operacija je izvršena tako da su se iranski komandosi iz helikoptera spustili na brod koji plovi pod portugalskom zastavom.

Objavljen snimak

Sve se dogodilo oko 80 kilometara sjeveroistočno od grada Fujairaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), tvrdi britanska pomorska trgovačka služba.

Iranski odbrambeni zvaničnik podijelio je snimak koji prikazuje komandose kako se iz helikoptera spuštaju na hrpu kontejnera na palubi broda. Čuje se kako član posade na brodu govori: “Nemojte izlaziti.

Iz firme Zodiac Maritime potvrdili su da su oni vlasnici zaplijenjenog broda MSC Aries na kojem se nalazilo 25 članova posade. Potvrdili su kako je brod preusmjeren prema Iranu.

“Blisko sarađujemo s nadležnim vlastima kako bismo osigurali njihovu dobrobit i siguran povratak broda”, stoji u saopćenju.

O svemu se oglasio Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske. “Iran će snositi posljedice ako odluči dalje eskalirati situaciju. U stanju smo pripravnosti. Povećali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od daljnje iranske agresije. Spremni smo odgovoriti”, poručio je.

Pojačane napetosti

Informacija o incidentu dolazi usred pojačanih napetosti između Irana i Izraela. Svijet već danima očekuje da će Iran ili njegovi partneri napasti Izrael kao znak odmazde za prošlotjedni udar na iransko veleposlanstvo u Damasku, kada su ubijeni viši zapovjednik Iranske revolucionarne garde i još šest časnika.

Izrael nije preuzeo odgovornost za zračni napad 1. aprila na iransko veleposlanstvo, no iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je da “Izrael mora biti kažnjen i bit će” za operaciju za koju je rekao da kao da je izvedena na iranskom teritoriju.

Zapovjednik mornarice Iranske revolucionarne garde izjavio je u utorak da Teheran na prisutnost Izraela u UAE-u gleda kao na prijetnju. Istaknuo je kako Teheran može zatvoriti Hormuški tjesnac, ulaz u Zaljev, ako to bude smatrao potrebnim.

Fujairah se nalazi na istočnoj strani Hormuškog tjesnaca. Huti, koji su na strani Irana, već mjesecima organiziraju napade na brodove u Crvenom moru.