Irinej pozvao na molitvu za mudrost svjetskih vođa

irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej poručio je u božićnoj poslanici da su danas, više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima, te pozvao Srbe da ne dopuste nikome da ih zbog bilo čega dijeli, a sve vjernike da se mole za mudrost svjetskih vođa.

Uoči Božića, koji istočne crkve slave po Julijanskom kalendaru 7. siječnja, patrijarh srpski Irinej istaknuo je u svojoj poruci da dobra volja među ljudima mora biti rezultat božanskog mira.

“Vidimo da se najveći grijeh ubijanja čovjeka i čitavih ljudskih zajednica čini svakodnevno i to često u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se – zar je moguće da netko s imenom Božjim na usnama ubija nevinu djecu, žene, zarobljenike i prognanike? U ime kojeg i kakvog Boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini?”, upitao je patrijarh Irinej, prenosi Hina.

On je u poslanici vjernicima poručio da je pseudoreligijska izopačenost uzrok ovolikim nemirima i strahovima u svijetu, koji nisu ništa drugo nego plodovi aktivne bezbožnosti pseudovjernika.

Patrijarh SPC pozvao je ljude na izmirenje sa svojim Bogom, upozorivši da smo “svjedoci planetarne ekspanzije” egoizma, sujete, suprotnosti i nadmudrivanja, nazivajući takvo ponašanje “porocima koji izazivaju zabrinutost, strah i zebnju za budućnost ovoga svijeta, umjesto dobre volje i ljubavi među ljudima i narodima”.

“Uputimo molitvu Bogomladencu Hristu da onima koji danas vode svoje narode, pa i čitav ovaj svijet, podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost, kako bi ovaj svijet izveli iz najdublje moralne i egzistencijalne krize”, pozvao je patrijarh srpski Irinej.

On je uputio posebne pozdrave srpskom narodu “na Kosovu u duhovnoj kolijevci srpskog naroda”, te prognanim Srbima iz Hrvatske i BiH.

Patrijarh srpski uputio je apel sunarodnjacima, prognanicima i izbjeglima “sa svojih stoljetnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, s Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva BiH, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja stoljetna ognjišta, da ih obnove, unaprijede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći”.

Srpski patrijarh pozvao je vjernike da se sjete i “svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vjere oni bili, a naročito braće i sestara na Bliskom i Srednjem Istoku, u Ukrajini i u Africi”.

U poslanici, objavljenoj na službenoj internetskoj stranici SPC, patrijarh srpski Irinej uputio je svim vjernicima i građanima tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božji – Hristos se rodi”.