Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL napreduje i Libiji, osvojili su Sirt i nuklearnu elektranu

sirt

Islamska država tvrdi da je od koalicije libijskih milicija “Libijska zora” preuzela potpunu kontrolu nad Sirtom, saopćila je američka obavještajna grupa SITE.

Osim toga, kako se navodi, IS je u Sirtu osvojila i nuklearnu elektranu.

Džihadistička grupa objavila je fotografije koje prikazuju “borce Islamske države koji su učestvovali u sukobima, kako sjede na gomilama teškog naoružanja, pretražuju elektranu i grad, kao i tijela ubijenih pripadnika ‘Libijske zore'”, navodi se u saopćenju.

[quote_box_left]Libija je zapala u haos poslije svrgavanja Gadafijevog režima 2011. godine i u njoj se suprotstavljene milicije bore za prevlast[/quote_box_left]

Islamska država u Libiji zauzela je prije nekoliko dana aerodrom u Sirteu, Gadafijevom rodnom gradu istočno od Tripolija, nakon što su se prošle nedjelje odatle povukle snage suparničke libijske vlade.

Kada je Islamska država krajem maja zauzela aerodrom kod Sirta libijska vlada koju priznaje međunarodna zajednica pozvala je svijet za pomoć u borbi protiv te ekstremističke grupe i upozorila da postoji opasnost da ona zauzme naftna polja blizu Sirta.

Islamska država koja je ušla u Libiju prošle godine iskoristivši haos koji vlada u zemlji od februara drži pod kontrolom velike dijelove oblasti Sirta, koji je 450 kilometara istočno od Tripolija a mjesto Nuflijeh je postalo njeno lokalno uporište.

Prema zvaničnicima u Tripoliju Islamska država se povezala s pristalicama bivšeg režima Muamera Gadafija da njenim pripadnicima pomognu da zauzmu dijelove oblasti Sirta gdje se nalaze naftna polja.

Libija je zapala u haos poslije svrgavanja Gadafijevog režima 2011. godine i u njoj se suprotstavljene milicije bore za prevlast.

Grupa Fadžr Libija je 2014. je iz Tripolija isterala vladu i parlament koji priznaje međunarodna zajednica u istočni dio zemlje, prenosi B92.