Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL pred konačnim slomom: Amerikanci i Kurdi kreću na Raqqu

kurdistan1

Kurdske snage u Siriji pripremaju se na borbu “oslobođenja” sirijskog grada Raqqe i stežu obruč oko uporišta grupe Islamska država, rekao je u četvrtak šef sirijskih Kurda Saleh Muslim.

“Sirijske demokratske snage (FDS), savez kojim dominiraju kurdske milicije, pripremaju se s koalicijom osloboditi Raqqu”, rekao je Muslim na susretu s novinarima u Parizu.

Ali on je dodao da je potrebno da se arapski stanovici regije Raqqe, čiji broj procjenjuje na između 40.000 i 50.000, pridruže kurdskim snagama u oslobođenju grada, prenosi Hina.

Šef Stranke demokratske unije (PYD) je objasnio da njegove snage trenutno pokušavaju preuzeti kontrolu nad koridorom od 70 km, koji je jedini pristup teroristima iz Turske.

On je rekao da se borci ISIS-a koji su se povukli iz Palmire kreću prema Aazazu. “Taj koridor između Turske i Raqqe se mora zatvoriti uz zračnu podršku koalicije”, naglasio je.

Kurdske snage i njihovi saveznici su u posljednjih mjesec dana preuzeli kontrolu nad Shadadijem, uporištem ISIS-a i tako presjekli put opskrbe džihadista prema Mosulu, njhovom uporištu u Iraku.

Zahvaljujući zračnoj podršci koalicije koju predvodi Washington, kurdske snage su prije godinu dana odbile ofenzivu skupine IS na grad Kobane, blizu turske granice, nakon nekoliko mjeseci žestokih borbi.