Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skoro stotinu poginulih

ISIL preuzeo odgovornost za masakr u Iranu

iran napad isil teheran
Foto: Screenshot/ YouTube

Iranska garda je u saopćenju opisala jučerašnji napad kao kukavički čin “koji ima za cilj stvaranje nesigurnosti i osvetu zbog duboke ljubavi i odanosti naroda prema Islamskoj Republici”

Takozvana Islamska država preuzela je u četvrtak odgovornost za dvije eksplozije u kojima je poginulo skoro stotinu ljudi i ranjeni su deseci, na ceremoniji u Iranu u znak sjećanja na komandanta Kasema Sulejmanija, koji je ubijen prije četiri godine.

Grupa je objavila izjavu na svojim povezanim Telegram kanalima.

Govoreći ispred bolnice u kojoj se liječe ranjeni u eksplozijama, elitna iranska Revolucionarna garda i prvi potpredsjednik države Mohammad Mokhber obećali su osvetu za najkrvaviji napad od Islamske revolucije 1979. godine.

-Veoma snažna odmazda bit će im uručena od strane Sulejmanijevih vojnika – izjavio je Mokhber novinarima.

Visoki zvaničnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena kazao je tokom dana kako se čini da eksplozije predstavljaju “teroristički napad” tipa onih koje je ISIL izvodio u prošlosti.

Iranska garda je u saopćenju opisala jučerašnji napad kao kukavički čin “koji ima za cilj stvaranje nesigurnosti i osvetu zbog duboke ljubavi i odanosti naroda prema Islamskoj Republici”, prenosi Reuters.