Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIL u posljednjih osamnaest mjeseci izgubio četvrtinu teritorije

isil

Grupa Islamska država Irak i Levant izgubila je u posljednjih osamnaest mjeseci četvrtinu svoje teritorije u Iraku i Siriji ili područje veličine Irske, te će vjerojatno u idućem razdoblju pojačati napade na civile, objavila je organizacija Information Handling Services (IHS).

Teritorij pod kontrolom pripadnika te grupe smanjio se od januara 2015. godine, kada su proglasili halifat s 90.800 na 68.300 kvadratnih kilometara, prenosi Hina.

To je dovelo do jačanja napada na civilne ciljeve na Bliskom istoku i u Evropi, koji će se vjerojatno intenzivirati, navodi IHS, kompanija sa sjedištem u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Porast napada

“Kako se ISIL smanjuje, postaje jasno da državni projekt slabi i da se grupa fokusira na pobunu”, rekao je Columb Strack iz IHS-a, kompanije koja pruža informacije o globalnoj politici i sigurnosti.

“Rezultat toga je da očekujemo porast masovnih napada i sabotaža ekonomske infrastrukture širem Iraka i Sirije te Evrope”, dodao je on.

Iračka vojska osvojila je prošloga mjeseca Falluju, utvrdu ISIL-a zapadno od Bagdada, što je dovelo do porasta broja napada na šiitske muslimane.

U jednom takvom napadu prije sedam dana ubijeno je gotovo tristo ljudi u trgovačkoj četvrti iračkog glavnog grada.