Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedno zlo manje

ISIS odbrojava svoje zadnje sate: “Bog nas je kaznio zbog korupcije” (VIDEO)

bosanac isil (3)
Foto: AFP

Stotine terorista predale su se danas, zajedno sa svojim obiteljima, javlja Reuters

Islamska država suočena je s konačnim porazom. U posljednjem komadiću takozvanog kalifata, koji je na vrhuncu obuhvaćao desetke hiljada kvadratnih kilometara i desetak miliona stanovnika, ostali su samo najokorjeliji i najfanatičniji džihadisti.

A pitanje je dana, odnosno sata, kad će borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF), pobunjeničkog saveza koji predvode Kurdi i podržava međunarodna koalicija na čelu sa SAD-om, istjerati i posljednje ISIS-ovce iz njihovih podzemnih skloništa, tunela i spilja, prenosi Index.hr.

Ustvari, SDF tvrdi da je borba već praktički gotova. Stotine terorista predale su se danas, zajedno sa svojim obiteljima, javlja Reuters. SDF je u nedjelju počeo svoju konačnu ofenzivu na selo Baguz, smješteno uz obalu Eufrata i granicu s Irakom te posljednje koje ISIS drži, uz zračnu podršku koalicije i nakon više sedmica opsade. Napad je navodno bio odgođen upravo kako bi se dozvolila evakuacija hiljada civila, uglavnom žena i djece militanata ISIS-a.

“Kada naše snage potvrde da su se predali svi koji su se htjeli predati, borbe će se nastaviti”, rekao je dužnosnik SDF-a Mustafa Bali, dodajući da je poraz džihadista vrlo blizu. “Operacija je gotova ili skoro da je gotova, ali zahtijeva malo više vremena da bi bila praktički dovršena na terenu”, rekao je pak glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel.

Unatoč neizbježnom porazu, Islamska država je do samog kraja ostala organizirana i nemilosrdna. Uspjeli su održati funkcioniranje svojih institucija u ovom ostatku kalifata – njihova vjerska policija nastavila je nametati šerijatske propise brutalnim metodama i teroriziranjem civila koji su u isto vrijeme nastavili dobivati socijalnu pomoć u obliku hrane i novca, piše Associated Press.

Odbijajući se predati, ISIS-ovci su pokušali izvući svaku pobjedu iz poraza pa su tako evakuirali više od 10 hiljada svojih sljedbenika, nadajući se da će oni nastaviti njihov džihad. Većina preostalih militanata su stranci, uključujući one iz Iraka, središnje Azije, ali i Europe.

Dvadesetak evakuiranih sljedbenika ISIS-a, uglavnom njihovih članova obitelji, opisalo je posljednje dane ove terorističke organizacije, koja je pretendirala biti suverena država koja bi na kraju zavladala čitavim svijetom, za AP. Opisali su kako su, dok su borci pokušavali zaustaviti napredovanje Kurda i saveznika, institucije odolijevale pritisku. Svi su sugovornici htjeli ostati anonimni jer se i dalje boje odmazde ISIS-a ili pak kazne zbog svoje povezanosti s njim.

No neki od evakuiranih i dalje su fanatični islamisti, ljutiti zbog sloma kalifata koji ne mogu prežaliti. Upravo oni, uključujući djecu terorista koja su odgajana da budu nova generacija ISIS-a, predstavljaju opasnost da se ISIS ponovo javi u nekom skrivenijem obliku. Svijet je tako u međuvremenu obišla snimka fanatičnih udovica koje i dalje izriču odanost ISIS-u i prijete “krvlju do koljena” u znak osvete.

Udovice ISIS-ovih boraca opisale su kako su mjesečne stipendije koje su dobivale pretvorene u isporuke hrane, koje su onda opet postale sve neredovitije i oskudnije. “Na kraju su samo one koje su dojile dobivale datulje. Mi nismo mogle dobiti ništa”, požalila se 27-godišnja Sirijka Alija.

One su nastavile živjeti u kućama koje je vodstvo ISIS-a raspoređivalo, čak i kad su se borci premjestili u šatore. Sirijka Bajan ispričala je da su uredi za transfer novaca radili sve do zadnjih dana i da joj je majka iz Alepa poslala novce prije mjesec dana, nakon što joj je suprug ubijen.

Brutalne fizičke kazne također su se nastavile. Militanti su tako pogubili visokog iračkog lidera grupe jer je pomagao ljudima pobjeći s preostalog teritorija ISIS-a. Vjerska policija, poznata kao Hizba, nastavila je patrolirati šatorskim naseljima u Baguzu u vozilima i tjerati ljude da se mole pet puta na dan. Čak i kad je došlo vrijeme za evakuaciju, Hizba je sve nadgledala, prozivajući ranjenike i članove obitelji koji će biti evakuirani. Vozač iz konvoja u kojem su ljudi evakuirani iz ISIS-ovog teritorija ispričao je kako su maskirani militanti ISIS-a pratili cijelu evakuaciju, po dva u svakom kamionu i jedan koji je hodao među onima koji su se ukrcavali, provjeravajući njihova imena prema popisu koji je imao. No odjednom je izbio nered. Militant je udario jednu ženu, vjerojatno taserom – možda zato što se ustručavala ukrcati u kamion, možda jer se svađala s njim. Ona je u panici i suzama pala na pijesak. Kad nije ustala, pucao je u pijesak pored nje dok nije ustala, a ukrcavanje se nastavilo.

U audiosnimci koja je procurila zapovjednik ISIS-a odgovoran za logistiku objašnjavao je sljedbenicima kako će evakuacija i predaja izgledati, tvrdeći da će se poštivati njihovo dostojanstvo i sloboda kretanja. Iako dužnosnici SDF-a poriču da su pregovarali s ISIS-om, glasnogovornik međunarodne koalicije predvođene SAD-om, Sean Ryan, potvrdio je da su se pregovori zaista održali kako bi SDF saznao što može o taocima koje je ISIS držao.

Prizori evakuacije bili su apokaliptični – stotine muškaraca, žena i djece svaki su dan izlazili iz Baguza, neki na štakama, neki na nosilima ili u kolicima. Djeca su plakala jer su izgladnjela, a neke od žena ponijele su sa sobom kovani novac ISIS-a, nadajući se da će i snage kojima se predaju priznati ovu “valutu”. Svi su oni mjesecima bili u bijegu, povlačeći se pred saveznicima od Rake koja je oslobođena u 2017., niz dolinu Eufrata, sve do granice s Irakom, iz kojeg je ISIS također istjeran nakon oslobođenja Mosula u 2017.

Um Radžan (25) tvrdi da je i dalje pristaša ISIS-a i njegove teokracije, ali da je grupa podlegla korupciji. “Kad smo prvi put došli u kalifat, sve je bilo uređeno. Nije bilo razlike između Iračana, Sirijaca ili stranaca. Ali u posljednjih godinu dana, upravu ISIS-a su monopolizirali Iračani koji su favorizirali svoje i zadržali sve poslove”, kaže ova mlada islamistkinja. “Mislim da je to uzrok propasti Islamske države… Bog nas je štitio. Ali kad je korupcija ušla među nas, Bog nas je prestao činiti pobjednicima”, dodala je, ležeći na nosilima dok su je liječili američki humanitarci. Izgubila je ruku, a noga joj je teško ozlijeđena u eksploziji.