Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIS osvaja Libiju, teroristi na 66 kilometara od Tripolija

isis

Pozivajući se na izvore u vladi premijera Davida Camerona, Telegraph u izdanju od subote piše da Velika Britanija priprema vojnu intervenciju u Libiji zbog straha da bi militanti Islamske države to svoje novo uporište na obali Sredozemnog mora, udaljeno tek nekoliko stotina kilometara od prvih evropskih otoka, mogli koristiti za terorističke napade na Stari kontinent.

Dužnosnici u Foreign Officeu i britanskom ministarstvu obrane kažu da su ‘iznimno zabrinuti’ zbog rapidnog uspona ISIS-a i drugih ekstremističkih skupina u Libiji te stoga razmatraju planove za intervenciju kojom bi otklonili opasnost. Izvor iz britanske vlade kaže da sve ide u smjeru sačinjavanja plana prema kojemu bi Ujedinjeno Kraljevstvo dalo vojnu podršku svojim europskim saveznicima ne bi li porazili ISIS u Libiji.

Francuski premijer Manuel Valls u petak je sasvim otvoreno pozvao na bitku protiv islamističkih ekstremista na području sjevera Afrike.

Na zapadu je ISIS proteklih dana napredovao, a od srijede se njegove crne zastave vijore u Sabrathi, gradu s arheološkim nalazištima na UNESCO-ovom spisku svjetske baštine, koji je udaljen samo 66 kilometara od Tripolija. Strah da bi se u skorijoj budućnosti na njihovoj meti mogao naći i sam Tripoli postaje sve realniji

– Mi smo u ratu, imamo neprijatelja kojega moramo satrati u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji, izjavio je.

ISIS prema nekim procjenama u Libiji ima između 2000 i 3000 boraca. Pariz je već prerasporedio oko 3500 vojnika, korištenih u intervenciji u Maliju 2013., širom zapadne Afrike i uspostavio je bazu oko 75 kilometara od libijske južne granice radi borbe protiv terorizma.

– Nema vremena za gubljenje, rekao je jedan visoki zapadni diplomat.

– Ako brzo ne dobijemo vladu, počet ćemo razmatrati mjere koje možemo provesti kako bismo osigurali da Libija ne potone dublje u kaos i postane utočište džihadista. Ako dogovor ne bude sklopljen, morat ćemo se pobrinuti za vlastitu sigurnost, kazao je diplomat, osvrćući se na pregovore dviju najvećih libijskih frakcija koje su navodno na rubu dogovora o uspostavi vlade nacionalnog jedinstva.

Riječ je o dvjema skupinama koje sebe smatraju legitimnim vladama – ona islamistička, povezana s Muslimanskim bratstvom, kontrolira Tripoli, a ona sekularnija, koju priznaje dio međunarodne zajednice, utaborila se u Tobruku na krajnjem istoku Libije, blizu granice s Egiptom.

Sklope li primirje i formiraju vladu nacionalnog jedinstva, a ne jednom su to već bezuspješno pokušavale, Libija bi dobila vlast s punim legitimitetom koja bi onda formalno mogla pozvati stranu silu ili više njih da joj pomogne u oružanoj borbi s ISIS-om. Prema posljednjim najavama, potpisivanje sporazuma najavljeno je za sljedeći tjedan, ali krajnje je neizvjesno hoće li do toga doći.

Italija je već skicirala plan intervencije u slučaju formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Pozvala je na stvaranje europske koalicije koja bi libijskoj vladi dala vojnu podršku, no uz izuzetak Britanije, o čemu piše Telegraph, nije jasno koje bi sve države bile članice takve koalicije.

– Mora postojati legitimna vlada i tražiti nad pomoć, nakon toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći, kazao je jedan izvor u britanskoj vladi.

Francuski špijunski avioni Libiju nadlijeću već neko vrijeme ne bi li spoznali kolika je stvarna opasnost od džihadista odanih Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su najveće uporište našli na području Sirte, oko koje imaju nekoliko vojnih kampova, a preuzeli su i kontrolu nad tamošnjim naftnim postrojenjima. Drugi veći komad teritorija drže u južnom pustinjskom dijelu Libije, a treći na zapadu države, zbog čega je Tunis prije desetak dana zatvorio državnu granicu.

Na zapadu je ISIS proteklih dana napredovao, a od srijede se njegove crne zastave vijore u Sabrathi, gradu s arheološkim nalazištima na UNESCO-ovom spisku svjetske baštine, koji je udaljen samo 66 kilometara od Tripolija. Strah da bi se u skorijoj budućnosti na njihovoj meti mogao naći i sam Tripoli postaje sve realniji.

Američki ministar obrane Ash Carter kaže da njegova zemlja neće dopustiti da ISIS nađe utočište u Libiji.

– Borit ćemo se s ISIS-om gdje god se pojavio. Moramo ga uništiti na njegovom rodnom mjestu u Siriji i Iraku, ali činjenica je da je počeo metastazirati u drugim dijelovima svijeta. Borit ćemo se protiv njega svuda, što naravno uključuje i naše domovine, rekao je Carter.