Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIS pozvao pristaše da jedna od narednih meta bude Angela Merkel

2397375-img-merkel-isis-angela-islamsky-stat

Njemačka je ne oprezu nakon što je Islamske države objavila poruku preko društvenih mreža u kojoj poziva Muslimane u Njemačkoj da izvedu napade poput onih u Briselu.

Također su poslali poruku da im jedna od meta bude njemačka kancelarka Angela Merkel kao i zračna luka Köln-Bonn.

Zapadna Evropa je na visokom stupnju pripravnosti nakon bombaških napada u glavnom gradu Belgije gdje je ubijeno 32 ljudi u zračnoj luci i metrou. Francuska je podsjetimo priopćila da da istražuje čovjeka pod sumnjom da planira novi teroristički napad.

Fotografije Islamske države, koje su njemački mediji objavili, uključuju i parole koje potiču muslimane na nasilje protiv “neprijatelja Allaha”. Njemačka policija potvrdila je da zna za te fotografije, te su dodali da njihovo objavljivanje ne zahtjeva dodatne sigurnosne mjere.

“Svjesni smo tog materijala, a naši stručnjaci provjeravaju”, rekla je glasnogovornica BKA.

“Jasno je da je Njemačka u središtu međunarodnog terorizma i da bi se napadi mogli dogoditi, ali ovaj materijal ne mijenja našu procjenu sigurnosti.”, dodala je glasnogovornica, piše Reuters.

Federalni šef policije Holger Muench rekao je da je nakon napada u Briselu  22. marta Islamska država izrazila želju da želi provesti “spektakularne” napade u Evropi, zbog poraza na ratištima u Siriji i Iraku.

U jednom od postova je fotografija zračne luke Köln-Bonn uz tekst: “Ono što su tvoja braća u Belgiji mogla napraviti, možeš i ti”.

Drugi prikazuje džihadista pred zgradom gdje je sjedište njemačke kancelarke u Berlinu na tenku uz poruku: “Njemačka je bojno polje.”

Također na jednoj od fotografija je i njemačku vojni avion koji su njemački mediji identificirali kao Tornado koji koriste njemačke zračne snage a navodno prikazuje ubijene u napadima. U pozadini su žene i djeca koja plaču. Poruke glasi: “Hoćete li nastaviti tugovati, ili ćete početi reagirati?”