Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusi pojačavaju odbranu

Iskopani novi rovovi i podmetnute nove mine oko nuklearke Zaporožje

Foto: Twitter
Ruske vojne snage pojačale odbrambene položaje u i oko nuklearne elektrane

Neki stručnjaci za nuklearnu industriju izjavili su da su uznemireni i upozorili da bi svako oštećenje elektrane moglo imati strašne posljedice po ljude, okolinu, rat i globalnu nuklearnu industriju

Ruske vojne snage posljednjih su sedmica pojačavale odbrambene položaje u i oko nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, saopćila su četiri svjedoka, uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive u regiji.

Oko grada su iskopani novi rovovi i postavljeno je još mina. Nadzorne kamere u nuklearki usmjerene su na sjever preko širokog rezervoara prema teritoriji pod kontrolom Ukrajine.

Rusi su nekoliko mjeseci imali postavljene borbene položaje na nekim od zgrada elektrane. Mreže su postavljene kao moguće odvraćanje od dronova.

Mjere koje su opisali dvojica Ukrajinaca koji rade u elektrani i još dvoje stanovnika grada Enerhodara naglašavaju rizike koje rat predstavlja po sigurnost objekta.

Izvori su govorili pod uslovom anonimnosti zbog straha za svoju sigurnost u gradu pod ruskom okupacijom.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija, rusko ministarstvo odbrane i ruska državna nuklearna energetska kompanija Rosatom nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom o utvrđenjima u Enerhodaru i sigurnosnim rizicima koje kontraofanziva može predstavljati.

Neki stručnjaci za nuklearnu industriju izjavili su da su uznemireni i upozorili da bi svako oštećenje elektrane moglo imati strašne posljedice po ljude, okolinu, rat i globalnu nuklearnu industriju.

-Nuklearni reaktori nisu stvoreni za ratne zone i ne vjerujem da mogu biti sigurni ili sigurni u ratnoj zoni – kazao je Nickolas Roth, direktor istraživačkog centra Inicijativa za nuklearnu prijetnju.

Petro Kotin, čelnik ukrajinske nuklearne agencije Energoatom, rekao je za Reuters kako ne vjeruje da će ukrajinske snage izvesti napad direktno na to mjesto, i umjesto toga bi mogle pokušati natjerati Ruse na povlačenje tako što će prekinuti linije snabdijevanja.

Postoji, međutim, zabrinutost u međunarodnoj zajednici da bi nuklearna elektrana sa šest reaktora, najveća evropska, mogla biti zahvaćena borbama, posebno zato što vojni analitičari očekuju da će Ukrajina pokušati potisnuti ruske snage u Zaporožju.

Agencija za nuklearni nadzor UN-a IAEA tvrdi da vojno prisustvo i aktivnosti rastu u regiji, naglašavajući potrebu za hitnim djelovanjem. Već mjesecima upozorava na opasnost od velike nesreće u elektrani.

Agencija planira da predstavi sporazum između Rusije i Ukrajine Vijeću sigurnosti UN-a ovog mjeseca kako bi zaštitili objekat, izjavila su četiri diplomata Reutersu.

U Japanu, gdje su prije nešto više od deset godina potres i cunami prekinuli snabdijevanje električnom energijom nuklearne elektrane Fukushima, uzrokujući topljenje reaktora, vlada je rekla da pomno prati situaciju u Zaporožju.

-Mislimo da je to alarmantna situacija i pomno je pratimo – kazao je Satoru Yasuraoka, direktor odjela za politiku nuklearne energije u japanskom ministarstvu ekonomije, trgovine i industrije.

Japan je u aprilu dao dva miliona eura nadzornoj agenciji Ujedinjenih nacija kako bi pomogla njihovim naporima da osiguraju bezbjednost elektrane u Zaporožju.

Kotin je rekao da je najveća prijetnja sigurnosti u elektrani to što bi borbe mogle prekinuti posljednji preostali vanjski dalekovod potreban za hlađenje reaktora elektrane. Kada se to pokvari, samo rezervni dizel generatori stoje na putu kvara.

-Ako sve pumpe prestanu s radom, imaćete od sat i pol do tri dana i desit će se taj slom – rekao je Kotin.

Rezervni generatori već su se uključili šest puta na kratke periode kada je nestalo struje zbog granatiranja, za šta se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju.

Kotin je procijenio da se broj ruskih vojnika u elektrani povećao saoko 500 na 1.500 u posljednjih nekoliko mjeseci. On nije u mogućnosti da pristupi objektu koji više ne radi, ali još uvijek ima mrežu kontakata.

Četiri izvora su rekla da su čuli povremene eksplozije, za koje su pretpostavili da su bile od lutalica koji su nagazili mine. Jedan od radnika vidio je signalne metke ispaljene preko noćnog neba s krova jedne od zgrada elektrane, vjerovatno radi otkrivanja drona.

Dok gomilanje trupa i dodatna odbrana ukazuju na to da se okupatorske snage ukopavaju, postoje i znaci da Rusi jednim okom gledaju ka na izlazu.

Postrojenje se nalazi na južnim obalama akumulacije Kakhovka, koja služi kao prirodna barijera zemlji pod kontrolom Ukrajine na sjeveru.

Elektrana i grad Enerhodar povezani su jednim glavnim putem s Melitopoljom, najvećim gradom pod ruskom okupacijom u jugoistočnoj regiji Zaporožje, koja Rusiji pruža kopneni koridor do okupiranog poluotoka Krima.

Kotin je rekao da će ruske snage morati da se povuku ako izgleda da će taj put biti odsječen.

Dodao je kako vjeruje da su ruske snage već izvodile vježbe u elektrani kako bi vježbale povlačenje.

-Po mom mišljenju, oni se spremaju za evakuaciju, pa sve dovode na jedno mjesto kako bi bili spremni da sve uzmu i da odatle izađu – rekao je on.

Dva izvora u Enerhodaru izjavili su da su ovog mjeseca vidjeli ruske snage kako odvoze rendgenske snimke, laboratorijsku i drugu opremu u kutijama iz bolnice, prenosi Reuters.