Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska država tvrdi da može doći do nuklearne bombe za 12 mjeseci

isis

Džihadistička grupa Islamska država može doći u posjed nuklearne bombe u roku 12 mjeseci, navodi se u posljednjem broju džihadističkog propagandnog magazina Dabiq.

– Islamska država ima u bankama milijarde dolara, tako da ona može pozvati svoj vilajet u Pakistanu da nabavi nuklearno oružje putem trgovaca oružjem povezanih s korumpiranim zvaničnicima u regiji – navodi se u članku, čije se autorstvo pripisuje britanskom fotoreporeru Johnu Cantlieju, koga je Islamska država držala kao taoca više od dvije godine.

Kada džihadisti kupe bombu u Pakistanu, navodi se u članku, oni bi je mogli transportovati preko Libije i Nigerije na Zapad, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

– Isporuke droge iz Kolumbije prema Evropi odvijaju se preko zapadne Afrike, tako da je i prebacivanje ostalih ilegalnih roba s Istoka na Zapad isto tako moguće – ukazuje se u članku.

Cantlie je naglasio da Islamska država pokušava učiniti “nešto veliko” na američkom tlu i da bi to moglo postati realnost “za godinu dana”.

– Što više grupa obećava vjernost Islamskoj državi veća je mogućnost da ona učini nešto epskih razmjera – dodao je on.

Islamska država okuplja militante širom regije pod svoje okrilje otkako je dobila na snazi u Iraku i u Siriji u ljeto 2014. Ona sada upravlja ćelijama u sjevernoj Africi, Jemenu, Pakistanu i Afganistanu.

U novembru prošle godine je ogranak pakistanke militantne organizacije Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP), Jundallah, obećao vjernost Islamskoj državi.

U aprilu je nigerijska teroristička grupa Boko Haram također obećala vjernost sunitskom pokretu Islamska država i promijenila je ime u Islamska država zapadne Afrike (ISWAP).

Prošle su sedmice džihadistički borci iz militantne grupe Mourabitoun sa sjedištem u Maliju obećali vjernost Islamskoj državi.