Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska zajednica Hrvatske ogradila se od podrške ministru Hasanbegoviću

zlatko hasanbegovic

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija Aziz ef. Hasanović je u srijedu uputio javno priopćenje u kojem se ogradio od medijskih napisa da Islamska zajednica službeno podržava ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je u javnosti prozivan zbog svojih ranije iskazanih stavova o ustašama i NDH, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U službenom priopćenju kojega potpisuje muftija Hasanović, navedeno je kako su neki pojedinci unutar Islamske zajednice političke i medijske napade na ministra Hasanbegovića doživjeli kao napad na njega kao pripadnika islamske vjerske zajednice, što Hasanović smatra neprimjerenim načinom tretiranja cijelog slučaja.

Hasanović je poručio kako su u svom priopćenju prije svega “vođeni idejom razvoja dobrih odnosa u društvu, širenja dobra, a odvraćanja od zla što je temeljna zadaća Islamske zajednice u Hrvatskoj, uzimajući u obzir poštivanja nepristrasnosti i političke neutralnosti”.

Naglasilo je također kako službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj o nekom pitanju može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Stavovi izrečeni na hutbi u petak 12. februara 2016. u Islamskom centru Zagreb ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hafiza Aziz ef. Alilija”, stoji u priopćenju.

“Okarakterizirati napade na dr. Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske je neutemeljeno i štetno, te kao takvo uvlači Zajednicu u proces politizacije i podjela što je nedopustivo. Da je kojim slučajem bilo elemenata islamofobnog ili antiislamskog pristupa problematiziranju tematike postavljenja ministra Hasanbegovića, Islamska zajednica bi se javno po tom pitanju oglasila”, napisano je u priopćenju ef. Hasanbegovića.

Hasanović je istaknuo kako se radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja, kako se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice i da se Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti.

“Dr. Hasanbegović je dobro poznat zagrebačkom džematu u najpozitivnijem smislu kao izuzetna osoba, samozatajna, nenametljiva, srdačna i pristupačna i priznati znanstvenik. Međutim, isto tako s pogledima dr. Hasanbegovića i kvalifikacijama povijesnih događaja se ne slažu svi, kao što je to inače slučaj kada su u pitanju mišljenja. Naravno, svakom normalnom čovjeku je žao kada osjeti da se nekoga proganja i iznadprosječno tretira na negativan način”, rekao je muftija Hasanović.

Priopćenje je potpisao osobno predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović, koji je istaknuo kako će Islamska zajednica ostati ujedinjujući i integrativni čimbenik u hrvatskom društvu te će se i dalje zalagati za razvoj dobrih odnosa, suživota i tolerancije, međureligijskog dijaloga te promicanja univerzalnih vrijednosti uopće.