Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska zajednica Republike Hrvatske brani Zlatka Hasanbegovića

zlatko

Islamska zajednica u Hrvatskoj dala je podršku ministru kulutre Zlatku Hasanbegoviću usput prozvavši  Efraima Zuroffa, direktora centra Simon Wiesenthal, poručivši mu da “najprije počisti pred svojom avlijom”.

“Poštovana braćo;

Kao i većina građana i mi pratimo što se ovih dana događa na političkoj sceni. Činjenica je da uopće nema muslimana u hrvatskoj političkoj eliti, unatoč očitoj sposobnosti koju zajednica pokazuje u pojedinačnim ostvarenjima.

Muslimani su se snažnije okrenuli onome od čega mogu živjeti, a to je kvaliteta pojedinačnog rada, kao jedino jamstvo društvenog opstanka.
Muslimani, posebno u Hrvatskoj, podržavali su hrvatsku borbu za nacionalnom afirmacijom te su agresiju na Hrvatsku doživjeli kao agresiju na svoju domovinu i svoj opstanak.

U velikom broju pridružili su se njezinoj odbrani i to nekoliko puta većim sudjelovanjem od udjela u broju stanovnika.

Čovjek iz našeg džemata koji je znanstvenik, povjesničar, doktor historijskih nauka čovjek je čijim se znanstvenim tezama ili znanstveno postavljenim pitanjima može parirati samo znanstveno utemeljenim tezama, pitanjima, odgovorima ili zaključcima. Nitko ne bi trebao propagandnim putem ili političkim diskvalifikacijama sprječavati slobodu znanstvenog istraživanja, mišljenja i izražavanja.

Zahtjev koga je to direktor Instituta za istraživanje počinitelja holokausta (“posljednji lovac na naciste”) uputio Vladi R Hrvatske povodom imenovanja ministra kulture?

Uvreda je to, ne samo Vladi suverene države, nego i historiografiji iste, svim muslimanima koji žive u ovoj državi i svakom humanisti – zato što nijedan institut, katedra ili slično tijelo koje se bavi historijskim istraživanjima Drugog svjetskog rata i periodom jugoslavenskog socijalizma u Hrvatskoj, nikada do sad teze našeg doktora nije okvalificirao fašističkim ili nacističkim.

Posebno je pitanje: a što ćemo reći za šutnju tog direktora pred izraelskim zločinima nad Palestincima i okupacijom ove države i zemlje?

Neka gospodin najprije očisti pred svojom avlijom i neka kaže koju riječ o Izraelu – ako smije, o zemlji tzv. uzoritih demokratskih vrijednosti i ljudskih sloboda, gdje država prakticira državni terorizam, obračunavajući se, iz dana u dan, s obespravljenim palestinskim narodom.

Taj je stao dijeliti moralne lekcije. Osoba koja, usto, niječe da se u Srebrenici dogodio genocid!

Ili jedan pisac i filozof iz Francuske ma kako bio utjecajan u svojoj zemlji – Hrvatskoj govori tko joj može a tko ne može biti ministar? Usput, budi rečeno, riječ je o osobi koja za islam tvrdi da je „bolestan“ i koja ne krije svoju kolonijalnu i antiislamsku narav.

Poštovane džematlije,

Imenovanje dr. Hasanbegovića ministrom u Vladi RH osobno smatram činom priznanja našoj malobrojnoj ali itekako važnoj zajednici.

On spada među intelektualne perjanice današnje Islamske zajednice u Hrvatskoj, a kao znanstvenik muslimanima Hrvatske sagradio je kulturno-povijesni spomenik prvoga reda, napisavši monumentalnu knjigu Muslimani u Zagrebu 1878.-1945. Doba utemeljenja.

Njegov doprinos radu Medžlisa Islamske zajednice Zagreb godinama je neupitan i ni po čemu nije dvojben. Naprotiv!