Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Island potvrdio kaznu od 46 godina zatvora za devet bankara

island bankari

Vrhovni sud na Islandu potvrdio je kaznu od 46 godina zatvora za devet glavnih bankara koji su 2008. godine uzrokovali ekonomski kolaps te zemlje.

Potvrđeno je da su bankari krivi za zločine koji su proizveli manipulacijama, a Sud ih je osudio zakonskim okvirima kojima bi podlijegali i ostali ljudi te zemlje.

Kaupthing je bila velika internacionalna banka sa sjedišem u Rejkjaviku. Godinama se širila svuda po svijetu, ali je propala 2008. godine, sa velikim dugovima koji su ‘osakatili’ ekonomiju Islanda.

Island je kod optužnice pripremio strategiju kojom je devet krivaca podlijegalo istim zakonskim okvirima, te su izbjegli situaciju koja je bila regularna praksa u SAD-u i ostatku Evrope tokom svjetske ekonomske krize 2008. godine – gdje su vrhovni činovnici, direktori i izvršni direktori banaka izbjegli zatvorske kazne.

iceland-bankers1

Portal Neonnettle.conm prenosi i to da su vlade u SAD-u i pojedinim zemljama Evrope objezbjeđivale kaucije i izlazne strategije krivcima za ekonomski kolaps, dok su države grcale u dugovima, a sve to trpili obični porezni obveznici – Island je u cijelom slučaju postupio drugačije, prenosi N1.

Oni su kaznili glavne odgovorne, i sačuvali ušteđevinu svih stanovnika. Bivši direktor pomenute banke, Hreidar Mar Sigurdsson je proglašen krivim i pritvoren je prošle godine, ali mu je tokom sedmice kazna produžena za još šest mjeseci iza rešetaka.

iceland-bankers2

Islandski Monitor tvrdi da su optuženi proglašeni krivima za zločine koji se dovode u vezu sa lažnim finansiranjem kupovine udjela, posuđivanje novca za kupovinu dionica – koristeći vlastite dionice kao kolateral za zajmove.

Devet bankara krivi su i za lažno navođenje javnosti u slučaju Kauphting banke. Ovo je prvi presedan od ekonomskog kraha, a vlasti ove zemlje su nastavile da tuže šefove ostalih banaka i one koji su izvršavali naredbe, kao i sve ostale koji su imali umiješane prste u ekonomski skandal iz 2008. godine.

iceland-bankers3

Island je u godinama koje su uslijedile poslije u potpunosti obnovio svoju ekonomiju, a kapitalnu kontrolu sada imaju isključivo građani, umjesto elitista ili šefova banaka.

Prošle godine, MMF je objavio da je Island obnovio svoju ekonomiju bez ugrožavanja svjetskog modela, i da intenzivno nastavlja kažnjavati sve odgovorne za skandal pošteđujući svoje građane.