Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islandski parlament odbacio izglasavanje nepovjerenja novoj vladi

island

Islandski parlament je u petak očekivano odbacio izglasavanje nepovjerenja koje je tražila opozicija za novu vladu, a većinski desni centar podržava i dalje vladu bez obzira na otkrića “Panamskih dokumenata” koja su potaknuli premijera na ostavku.

Niti jedan glas nije nedostajao većini i izglasavanje je odbačeno s 38 glasova protiv prema 25 na kraju dugog dana parlamentarnog zasjedanja.

Sigmundur David Gunnlaugsson, premijer od 2013., je bio prvi čelnik u svijetu žrtva skandala “Panamskih dokumenata” u kojem je otkriveno da je držao polovinu poduzeća koje je upravljalo bogatstvom njegove supruge na britanskim Djevičanskim otocima. On je ustupio svoje mjesto Sigurduru Ingi Jogannssonu koji je u četvrtak preuzeo funkciju. Johannsson, koji je rekao da je prirodno da opozicija traži odlazak vlade koja joj ne odgovara, kritizirao je izglasavanje nepovjerenja koje je u ponedjeljak tražio njegov prethodnik prije ostavke.

Svaki dan donosi niz razarajući otkrića za islandsku elitu. Prema dokumentu koji je objavio švedski tv kanal SVT, oko 600 Islanđana je navedeno u “Panamskim dokumentima”, prenosi Hina.

Drugo izglasavanje nepovjerenja, kojim se poziva na trenutno raspuštanje parlamenta i organiziranje izbora u maju ili junu, također je odbijeno sa 37 glasova prema 26.