Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ismail Heniyye novi lider političkog krila Hamasa

Ismail Heniyye

Ismail Heniyye izabran je za predsjednika političkog krila palestinskog pokreta Hamas, te je tako na toj poziciji naslijedio Halida Meshala, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama koje je novinar AA dobio iz Hamasa, danas su održani izbori unutar Hamasa, i to putem video linka na relaciji Doha-Gaza. Za novog predsjednika političkog krila izabran je Ismail Heniyye, koji je ranije obnašao funkciju Meshalovog zamjenika.

Osim Heniyyea, u utrci za ovu poziciju bili su i Musa Abu Merzuk i Muhammed Nizal.

Halid Meshal koji je dva mandata obnašao dužnosti predsjednika, nije imao pravo kandidovati se na današnjim izborima.

Ismail Heniyye rođen je 1963. godine u izbjegličkom kampu Es-Sati u Gazi. Pod optužbom da je bio “zadužen za sigurnost Hamasa” 1987. godine bio je zatvoren 18 dana, 1988. godine šest mjeseci, te je 1989. godine proveo tri godine u izraelskim zatvorima.

Heniyye je u periodu od 1999. do 2004. godine bio i sekretar jednog od osnivača Hamasa Sejha Ahmeda Yasina. Nakon što je Hamas pobijedio na izborina 2006. godine u Palestini, Heniyye je od strane predsjednika Mahmuda Abbasa postavljen na čelo Vlade.

Nakon tenzija između Fattaha i Hamasa, Heniyye je razriješen dužnosti, također od strane Abbasa.

Heniyye je preživio dva izraelska raketna napada, prvi put na njegov konvoj 2006. godine, a drugi put na njegovu kuću 2007. godine.