Istanbul: Poginulo 38 osoba, privedeno 13 osumnjičenih

turska eksplozija

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu saopćio je da je u sinoćnjem terorističkom napadu u Istanbulu poginulo 38 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Soylu prisustvovao je dženazi petorice poginulih policajaca i tom prilikom je kazao da je prema posljednjih raspoloživim informacijama u sinoćnjem napadu život izgubilo 30 policijskih službenika, sedam civila i jedna neidentificirana osoba. On je također kazao da je u bolnicama hospitalizirano ukupno 155 ranjenik, među kojima je 19 životno ugroženih.

“U okviru istrage do sada je privedeno 13 osumnjičenih lica. Preliminarni rezultati istrage ukazuju da je podli napad bio djelo pripadnika terorističke organizacije PKK. Imamo i saznanja o načinu planiranja i izvođenja sinoćnjeg napada, ali zbog nastavka istrage sada nećemo otkrivati te detalje“, kazao je Soylu.

Izrazivši sućut cijelom turskom narodu, ministar Soylu je rekao da je važno da se očuva jedinstvo nacije u borbi protiv terorista i izdajnika u Turskoj.

Naglasivši da se Turska nalazi na meti terorističkih organizacija PKK, ISIS i FETO, ministar Soylu je kazao kako sve snage sigurnosti Turske predano rade kako bi neutralizirali prijetnju koju teroristi predstavljaju za narod i državu.

I turski ministar zdravstva Recep Akdag je izjavio da svi u zdravstvenom sektoru predano i neprekidno rade kako bi pružili potrebnu pomoć ranjenima u sinoćnjem podlom terorističkom napadu.

“Kao resorni ministar ću ponoviti da u bolnicama imamo 155 hospitaliziranih ranjenika. Među njima je 14 osoba na odjelima za intenzivnu njegu, a pet je podvrgnuto operativnim zahvatima“, kazao je Akdag.

Sinoć oko 19.30 sati po srednjoevropskom vremenu u centru Istanbula odjeknule su dvije snažne eksplozije. Prva eksplozija bila je automobil bomba, a drugu je aktivirao bombaš samoubica na sebi. Teroristički napad se dogodio neposredno ispred stanioda fudbalskog kluba Besiktasa i to manje od dva sata nakon fudbalske utakmice.

U Turskoj je proglašena jednodnevna žalost, a i zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus je ranije izjavio da preliminarni rezultati istrage ukazuju da iza sinoćnjeg napada najvjerovatnije stoji teroristička organizacija PKK.