Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istekao rok ISIL-a: Sestra zatvorenice moli teroriste da ne pogube Hrvata

Duaa Salopek

Sestra jedne od žena čije oslobođenje traži ISIL u zamjenu za život hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, Doaa el-Taweel, izjavila je da je njena sestra nevina, no da njeno oslobađanje “ne bi trebalo biti na štetu drugog, nevinog čovjeka”.

Esraa el-Taweel je nestala je u junu, sedmicama prije no što je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je uhapšena zbog sumnje da je član terorističke organizacije. Trenutno čeka suđenje.

[pull_quote_right]U Kairo je jučer otputovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić[/pull_quote_right]

Ekstremisti koji su oteli Salopeka dali su rok od 48 sati da vlada oslobodi “muslimanske žene”, u suprotnom prijete pogubljenjem.

Rok je istekao danas u 17.35 sati, no prema posljednjim informacijama, teroristu razmišljaju da ga produže na još 48 sati.

Izvori bliski terorističkoj grupi koja drži Salopeka kazali su kako se razmatra produženje roka od 48 sati, unutar kojih bi se njihovi zahtjevi vezani uz razmjenu taoca trebali ostvariti, javljaju egipatski mediji.

salopek zatocenik

Podsjećamo, u Kairo je jučer otputovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Sa sobom je povela i Natašu Salopek, suprugu otetog Hrvata. U Kairo je Pusić otputovala u dogovoru s egipatskim vlastima.

“Molim vas pustite mi sina”, apel je kojeg je Zlatko Salopek, otac otetog Hrvata, uputio džihadistima Islamske države u razgovoru za francusku agenciju AFP.

“Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj porodici. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi hljeb za svoju djecu. Ništa drugo”, kazao je Zlatko Salopek novinarima AFP-a u svom domu u Vrpolju.