Istraga o padu aviona trajat će mjesecima?

aa_picture_20151101_6686520_web
Foto: Anadolija

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je danas da bi istraga o uzrocima jučerašnjeg pada putničkog aviona ruske kompanije na Sinajsko poluostrvo pri čemu je poginulo 224 putnika i članova posade, mogla trajati nekoliko mjeseci.

“To je komplikovano pitanje i potrebna je napredna tehnologija i obimna istraga koja će možda trajati mjesecima”, naveo je Al Sisi.

[yuzo_related]

Avion “Erbas A-321” kompanije Kogalimavia letio je iz egipatskog odmarališta Šarm el Šeik ka Sankt Peterburgu kada se srušio u udaljenu planinsku oblast u centralnom dijelu Sinaja.

Letjelica je pala u planinsko područje neposrednio nakon nestanka sa radarskih ekrana kontrolora leta.

Egipatski analitičari započeli su danas ispitivanje sadržaja dvije crne kutije putničkog aviona i navode da će im biti potrebno nekoliko dana da dođu do podataka.

Ruska administracija za saobraćaj “Rostransnadzor” saopštila je da je kompaniji Kogalimavia naređeno da obustavi letove sa letjelicama “Airbus A-321” dok ne budu poznati uzroci pada aviona.

“Kogalimavija” je saopštila da su svi njihovi avioni na vrijeme servisirani i isprobani prije polijetanja.

U saopštenju se dodaje da kompanija ne može da sumnja u profesionalizam pilota ili posade aviona, koji se srušio na Sinajsko poluostrvo.

Najveći broj žrtava su bili ruski turisti koji su se odmarali u vrlo popularnom crvenomorskom gradu Sharm el-Sheiku.

gromova-460_949235S0

Među njima su bili i supružnici Aleksej i Tatjana Gromov te njihova 10-mjesečna kći Darina. Tatjana je na svojem Instagramu prije dvije sedmiceobjavila fotografiju kćerkice kako stoji uz prozorsko staklo aerodroma u Sankt Peterburgu s pogledom na avione, a uz sliku je napisala “glavni putnik”. Ta se fotografija nedugo nakon vijesti o tragediji počela uz izraze sućuti širiti društvenim mrežama.