Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga o padu MH17: Projektil došao sa područja kojeg kontrolišu separatisti

avion ukrajina malaysia

Holandski ured za sigurnosne istrage saopćio je kako je projektil koji je 2014. godine oborio putnički avion MH17 ispaljen sa područja na istoku Ukrajine koji je bio pod kontrolom proruskih separatista, javlja Anadolu Agency (AA).

Otac 17-godišnjakinje koja je poginula u kobnoj nesreći aviona Malaysia Airlinesa Hans de Borst izjavio je da su holandski istražitelji porodicama stradalih jutros objavili rezultate istrage o toj nesreći.

Borst je kazao kako su istražitelji došli do dokaza da je mobilna raketna rampa sa koje je ispaljen projektil dovezena iz Rusije na krizni istok Ukrajine.

Također je na bazi komunikacijskih i radarskih informacija utvrđeno da je raketna rampa nakon obaranja aviona vraćena u Rusiju.

Holandski istražitelji ranije su saopćili da je putnički avion Boeing 777 srušen projektilom ruske proizvodnje 9M38 BUK. Projektil je pogodio neposredno u kokpit, a tom prilikom na licu mjesta poginula su sva tri člana posade.

Avion na letu MH17 na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur srušen je 17. jula 2014. godine na istoku Ukrajine, a u nesreći je poginulo svih 298 osoba u avionu.

Ranije istrage zapadnih stručnjaka su također ukazivale da je projektil koji je oborio avion ispaljen sa područja pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, a ruski eksperti tvrde da je projektil ispaljen sa područja koje je pod kontrolom ukrajinskih snaga sigurnosti.