Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antony Blinken

Istraga State Departmenta utvrdila: Rusi su počinili ratne zločine u Ukrajini

antony-blinken

To uključuje napade na porodilište u lučkom gradu Mariupolju, kao i na pozorište u tom opkoljenom gradu na kojem je bila ispisana ruska riječ “djeca”

Sjedinjene Američke Države (SAD) su formalno utvrdile da su ruske snage počinile ratne zločine tokom rata u Ukrajini, objavio je u srijedu američki državni sekretar Antony Blinken, javlja Anadolu Agency (AA).

Njegova izjava je uslijedila nakon interne istrage u State Departmentu za koju je Blinken kazao da je utemeljena na procjenama informacija iz javnih izvora i američkih obavještajnih službi.

Kako je pojasnio šef američke diplomatije, informacije uključuju brojne vjerodostojne izvještaje o neselektivnim napadima i napadima koji su namjerno usmjereni na civile, kao i drugim zločinima.

“Ruske snage su uništile stambene zgrade, škole, bolnice, kritičnu infrastrukturu, civilna vozila, trgovačke centre i ambulantna vozila, ostavljajući hiljade nedužnih civila ubijenih ili ranjenih. Mnoge lokacije koje su ruske snage pogodile jasno su identifikovane kao mjesta koja koriste civili”, naveo je Blinken u saopćenju.

To uključuje napade na porodilište u lučkom gradu Mariupolju, kao i na pozorište u tom opkoljenom gradu na kojem je bila ispisana ruska riječ “djeca”.

“Vlada Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti pratiti izvještaje o ratnim zločinima i, prema potrebi, dijelit će informacije koje prikupimo sa saveznicima, partnerima i međunarodnim institucijama i organizacijama. Posvećeni smo pozivanju na odgovornost, koristeći sva raspoloživa sredstva, uključujući i krivična gonjenja”, poručio je Blinken.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je međunarodnu osudu, dovela do finansijskih sankcija Moskvi i podstakla egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN) najmanje 977 civila u Ukrajini ubijeno je tokom rata, a 1.594 ranjeno. Iz UN-ove agencije za izbjeglice saopšteno je da je više od 3,6 miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine.