Istragom utvrđeno da je Putin naredio ubistvo bivšeg agenta Litvinenka

putin litvinenko

Britanski sudija Robert Owen objavio je danas u podužem izvještaju da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno sigurnosnim službama odobrio da ubiju bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka. Ubistvo je obavljeno u jednom londonskom hotelu u novembru  2006. godine, kada je Litvinenku u čaj ubačena smrtonosna doza polonija.

Owen je kazao kako postoji velika vjerovatnost da je FSB (ruska sigurnosna služba, nasljednica zloglasnog KGB-a) izveo ubistvo, a operaciju je “vjerovatno naredio” Putin, piše AP.

Po njegovim riječima, Litvinenko je bio optužen da je izdajica pa su, smatra sudija, “organizacije i pojedinci unutar ruske države imali snažan motiv da poduzmu mjere protiv gospodina Litvinenka, uključujući i njegovo ubistvo”.

Litvinenko, bivši FSB-ov agent i jedan od najglasnijih Putinovih kritičara, umro je nakon trovanja polonijem-210, izotopom koji je smrtonosan i u vrlo malim količinama. U Veliku Britaniju je pobjegao 2000. godine, nakon što je prekinuo veze s Putinom i njegovim najužim suradnicima. I sam Litvinenko je na mrtvačkoj postelji kao nalogodavca svoje likvidacije optužio Putina.

Za ubistvo su optuženi Dmitrij Kovtun i Andrej Lugovoj, a to su, po tvrdnjama britanske policije, učinili u dogovoru s Kremljem. Moskva odbija provesti njihovu identifikaciju i niječe svaku umiješanost u ubistvo.