Globus

Michael Lynk

Istražitelj UN-a: Izraelska naselja ravna su ratnom zločinu

09/07/2021

Tvrdim da ti nalazi navode međunarodnu zajednicu da jasno poruči Izraelu da njegova nelegalna okupacija, i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mnijenju više ne mogu prolaziti nekažnjeno - poručio je Lynk

Izraelska naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali ravna su ratnom zločinu, izjavio je danas istražitelj UN-a za ljudska prava, pozivajući zemlje da uvedu kaznene mjere Izraelu zbog nelegalne okupacije.

Michael Lynk, specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava na okupiranim Palestinskim teritorijama, obratio se sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava, koju je bojktovao Izrael koji ne priznaje njegov mandat niti sarađuje s njim.

– Zaključujem da su izraelska naselja ravna ratnom zločinu – kazao je Lynk.

Izjavio je da naselja krše apsolutnu zabranu okupacijskoj sili da prebacuje dijelove svog civilnog stanovništva na okupiranu teritoriju, ispunjavajući tako definiciju ratnog zločina na osnovu Rimskog statuta koji je temelj Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

– Tvrdim da ti nalazi navode međunarodnu zajednicu da jasno poruči Izraelu da njegova nelegalna okupacija, i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mnijenju više ne mogu prolaziti nekažnjeno – poručio je Lynk forumu za ljudska prava u Ženevi.

Mnoge zemlje smatraju izraelska naselja kršenjem međunarodnog prva. Izrael to osporava i poziva se na biblijske i istorijske veze s tom zemljom, kao i na sigurnosne potrebe, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.