Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene američke države

Istraživaje utvrdilo sigurnost i efikasnost Johnson & Johnson vakcine

To joj otvara put da postane treća vakcina protiv Covid-19 koje je odobrena u SAD-u, a odobrenju se nadaju za nekoliko dana

Istraživanje američkih regulatora vakcine protiv koronavirusa kompanije Johnson&Johnson, koja se sastoji od samo jedne doze, utvrdilo je da je sigurna i efikasna.

To joj otvara put da postane treća vakcina protiv Covid-19 koje je odobrena u SAD-u, a odobrenju se nadaju za nekoliko dana.

Vakcina bi bila isplativa alternativa vakcinama Pfizer i Moderna, a može se čuvati u hladnjaku umjesto u zamrzivaču.

Rezultate ispitivanja objavila je kompanija Johnson&Johnson prošlog mjeseca, javlja BBC.

Belgijska kompanija Janssen, koja je u vlasništvu farmaceutskog giganta, saopćila je da njeni podaci pokazuju da je proizvod visoko efikasan protiv ove zarazne bolesti.

Dokument koji je objavila Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) daje više detalja o podacima koje je Janssen dostavio regulatoru. FDA zaključuje da vakcina Johnson&Johnson ima “poznate koristi” u smanjenju i simptomatskih i teških bolesti.

Rezultati ispitivanja vakcina provedenih u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu otkrili su da je njena efikasnost protiv najgorih vrsta virusa “slično visoka”, ali je ukupna zaštita bila niža u Južnoj Africi i Brazilu gdje su nove varijante virusa postale dominantne.

Podaci su pokazali da je više od 85 posto efikasna u prevenciji ozbiljnih bolesti, ali samo 66 posto u cjelini, kada su uključeni umjereni slučajevi, kada se razmatraju slučajevi najmanje 28 dana nakon vakcinacije.

Nije bilo smrtnih slučajeva među testiranim osobama koji su primili vakcinu i nije bilo prijema u bolnicu nakon 28 dana nakon vakcine.

Vanjski odbor stručnjaka sastat će se u petak kako bi preporučio da li FDA treba odobriti vakcinu, što bi moglo povećati dostupnost vakcine u SAD-u.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da je administracija predviđala distribuciju najmanje tri miliona doza Johnson&Johnson sljedeće sedmice, ukoliko dobije hitno odobrenje od FDA.

Kompanija kaže da planira isporučiti 20 miliona doza ukupno do kraja marta, u skladu sa sporazumom o isporuci 100 miliona doza SAD-u do kraja juna.