Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

ISW: Ruske snage su u problemima kod Bahmuta

Foto: Screenshot/X

ISW nije dobio vizualne dokaze koji bi poduprli izvještaje da su ruske trupe zauzele Orikhovo-Vasylivka

Dana 25. septembra ruske snage nisu uspjele u kopnenim napadima u blizini Avdiivke i Marinke na zapadnoj periferiji Donjecka, izvijestio je Institut za proučavanje rata (ISW).

“Ruske snage nastavile su bezuspješne kopnene napade duž linije Avdiivka-Donjeck”, rekao je ISW.

Ruske snage također nisu uspjele vratiti izgubljeno područje u blizini Novomykhailivka, 36 kilometara jugozapadno od Adviivke. Ruske trupe izvele su neuspjele udare u blizini Klishchiivka, kao i istočno i jugoistočno od Bohdanivke (sedam kilometara sjeverozapadno od Bahhmuta), prema izvještajima ukrajinske vojske.

Dana 24. i 25. septembra, brojni ruski vojni komentatori tvrdili su da su ruske jedinice istjerale ukrajinske vojnike s njihovih položaja u Orikhovo-Vasylivki (10 kilometara sjeverozapadno od Bahmuta). Drugi ruski komentator tvrdi da su ukrajinske snage pokrenule protunapad u blizini nakon što su ruske snage očito osigurale selo.

Međutim, ISW nije dobio vizualne dokaze koji bi poduprli izvještaje da su ruske trupe zauzele Orikhovo-Vasylivka.

ISW je izvijestio da ruske snage nisu ostvarile nikakve potvrđene uspjehe u svojim ofanzivama u blizini Bahmuta. Kapetan Ilija Jevlaš, glasnogovornik ukrajinskih snaga koje se bore na istočnoj fronti, izvijestio je da su ukrajinske trupe oslobodile dodatna dva kilometra zemlje u smjeru Bahmuta.