Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ia Repubblica

Italija odgodila odluku o novoj vojnoj isporuci Ukrajini do februara

ukrajina rat

Pozivajući se na nekonkretizirane izvore, la Repubblica navodi da se Meloni, koja je čvrsta pristalica Kijeva, suočava s otporom prema usvajanju dekreta o slanju oružja Ukrajini od strane njenih desničarskih saveznika Mattea Salvinija i Silvija Berlusconija

Italija neće donijeti odluku o isporuci novog oružja Ukrajini do februara zbog političkih napetosti, razmatranja troškova i nestašice vojske, pišu u ponedjeljak dnevne novine la Repubblica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je prije dvije sedmice da Rim razmatra isporuku protivzračne odbrane nakon telefonskog razgovora s italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni u kome je potvrdila “punu podršku” svoje vlade Ukrajini.

Ubrzo nakon toga, ministar odbrane Guido Crosetto izrazio je oprez prema tome da li će Italija moći snabdjeti Ukrajinu sistemima protivzračne odbrane.

Pozivajući se na nekonkretizirane izvore, la Repubblica navodi da se Meloni, koja je čvrsta pristalica Kijeva, suočava s otporom prema usvajanju dekreta o slanju oružja Ukrajini od strane njenih desničarskih saveznika Mattea Salvinija i Silvija Berlusconija.

Oba političara imaju dugogodišnje veze s Moskvom.

Izvori iz njihovih političkih stranaka – Salvinijeve Lige i Berlusconijeve Force Italia – u ponedjeljak su, međutim, negirali da imaju bilo kakvih problema s dekretom.

Još jedno pitanje koje koči odluku je zabrinutost zbog lišavanja sistema protivazračne odbrane italijanskoj vojsci, piše la Repubblica, jer su dvije od njenih pet raketnih baterija već prodane u Kuvajt i Slovačku.

Treća briga, prema dnevniku, je cijena oružja koje bi trebalo biti poslano u Kijev.

Zelenski vrši pritisak na zapadne saveznike Ukrajine da pojačaju vojnu pomoć kako bi pomogli u suzbijanju ruskih raketnih i bespilotnih udara na civilnu infrastrukturu.

Za vrijeme bivšeg premijera Maria Dragija, Italija je Kijevu poslala pet paketa pomoći, uključujući vojne zalihe, a vlada Meloni, oformljena u oktobru, sedmicama radi na mogućoj šestoj isporuci, prenosi Reuters.