Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija tvrdi: Postignut dogovor za prekid sukoba u Libiji

libija

Italija tvrdi da je nakon nekoliko godina postigla diplomatski napredak u Libiji koji bi mogao dovesti sukobljene strane do novog političkog dogovora, prenosi „Guardian“.

Ovu zemlju posljednjih godina potresaju duboke podjele, krvave borbe i ekonomski raspad.

Razmjere napretka u pregovorima će biti poznate tokom ove sedmice, ali Rim slavi kompromis koji su postigli predsjednici predstavničkog doma Ageela Saleh i državnog vijeća Abdulrahman Sewehli.

Sastanak je održan u Rimu u prisustvu talijanskog ministra vanjskih poslova Angelino Alfana i talijanskog ambasadora u Libiji.

Državno vijeće, jedno od suprotstavljenih strana, u saopćenju nakon sastanka navelo je da je vladala „atmosfera prijateljstva i otvorenosti“. Također, naveli su da će obje strane nastaviti konsultacije tokom sedmice kako bi u potpunosti doveli do „pomirenja, prekida krvavih borbi i povratka raseljenih“.

S druge strane, predstavnički dom kojeg vodi Saleh je ranije odbio da prizna vladu nacionalnog spasa u Tripoliju već više od godinu dana, sve dok se ne naprave izmjene u Libijskom političkom sporazumu do kojih može doći jedino zajedničkim radom predstavničkog doma i državnog vijeća.

Nemogućnost dogovora je izazvala političku blokadu i vojne sukobe između snaga na zapadu i na istoku zemlje.

Državno vijeće je, nakon sastanka u Rimu, navelo da je spremno na dogovor koji će donijeti mirno i pravedno rješenje za goruća pitanja“, pri čemu se to odnosi na jednu od ključnih dilema u libijskoj krizi: kakva će biti uloga komandanta istočnih snaga feldmaršala Khalife Haftara.

Saleh, koji je na čelu predstavničkog doma od 2014. je već pod sankcijama SAD i EU zbog nametnute blokade.