Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

233 mrtvih

Italija usvaja nove drakonske mjere u borbi protiv koronavirusa

italija korona (1)

Šef Agencije Angelo Borrelli rekao je da se od prvobitno zaraženih osoba oporavilo 589, a da je 567 na intenzivnoj njezi

Italijanska vlada usvojit će nove oštre mjere kojima će pokušati obuzdati širenje koronavirusa, uključujući navođenje ljudima da ne ulaze ili izlaze iz najteže pogođene regije Lombardije, navodi se u nacrtu uredbe u koju je agencije Reuters imala uvid.

Do sada je samo nekoliko područja na sjeveru Italije, poznate kao “crvene zone”, pod karantinom, ali u dramatičnoj eskalaciji zaraze nacrt uredbe poručuje ljudima da ne ulaze i ne napuštaju Lombardiju ili 11 provincija u drugim regijama.

U svim područjima koja su uređena uredbom, uključujući gradove u sjevernim regijama Emilia-Romagna, Veneto i Pijemont, škole će biti zatvorene barem do 3. aprila, svi muzeji, teretane i bazeni također će biti zatvoreni, a dopust je onemogućen svim zdravstvenim radnicima.

Broj žrtava u Italiji, virusom korona najteže pogođenoj europskoj državi, dostigao je 233, a zaraženo je 5.883 ljudi, saopćila je Agencija za civilnu zaštitu, prenio je Reuters.

Šef Agencije Angelo Borrelli rekao je da se od prvobitno zaraženih osoba oporavilo 589, a da je 567 na intenzivnoj njezi.

Epidemija virusa u Italiji izbila je prije dvije sedmice, a krizna žarišta su na više lokacija na sjeveru zemlje.

Italijanska vlada odlučila je u bolnice poslati dodatnih 20.000 medicinskih radnika kako bi se izborila s epidemijom. Odluka je donesena 7. marta, nakon višesatnog sastanka vijeća ministara Italije.

Od 20.000 angažiranih 5.000 će biti liječnici specijalisti, 10.000 medicinske sestre i 5.000 njegovateljice.