Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ostavka premijera

Italijanski predsjednik Mattarella počinje konsultacije o formiranju nove vlade

Italija_Mattarella_Conte_ostavka_august_2019_Xinhua

Conte, koji nije član nijedne stranke, no blizak je Pokretu pet zvijezda (M5S), u parlamentu je kazao kako je rad njegove vlade završio zbog razilaženja s čelnikom Lige, ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella prihvatio je ostavku premijera Giuseppea Contea te će u srijedu započeti konsultacije sa stranačkim čelnicima o izlasku iz političke krize, saopćio je njegov ured.

Mattarella je zamolio Contea da ostane na vlasti i da obavlja svakodnevne poslove, do okončanja krize.

Mattarella će započeti svoje sastanke danas u 16 sati i završit će ih u četvrtak poslijepodne, prenosi Reuters. Očekuje se da će postojati politička volja za formiranjem nove vlade. Ako ne, morat će raspustiti parlament, i raspisati prijevremene izbore.

Conte, koji nije član nijedne stranke, no blizak je Pokretu pet zvijezda (M5S), u parlamentu je kazao kako je rad njegove vlade završio zbog razilaženja s čelnikom Lige, ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

Salvini je 8. augusta raskinuo savez svoje stranke i M5S-a, rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom. Liga ima veliku podršku u anketama, no M5S bi novu vladu mogao formirati s Demokratskom strankom (PD), a tu je ideju predložio upravo bivši premijer Matteo Renzi, pripadnik te političke grupacije.