Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Giuseppe Conte

Italijanski premijer: Nakon koronavirusa ništa više neće biti kao prije

Giuseppe Conte

On je u intervjuu za dnevni list Corriere della Sera upozorio da će šteta koju nanosi pandemija biti ozbiljna i rasprostranjena te da će biti potreban “stvaran plan rekonstrukcije”

Vlada Italije spremna je da, ukoliko bude potrebno, ponovo interveniše, jer mjere koje su do sada odobrene nisu dovoljne za podršku kompanijama i domaćinstvima ugroženim usljed širenja zaraze koronavirusom, izjavio je italijanski premijer Giuseppe Conte.

On je u intervjuu za dnevni list Corriere della Sera upozorio da će šteta koju nanosi pandemija biti ozbiljna i rasprostranjena te da će biti potreban “stvaran plan rekonstrukcije”.

“Nakon koronavirusa ništa neće biti kao ranije. Morat ćemo da sjednemo i prepravimo pravila trgovine i slobodnog tržišta”, rekao je Conte.

Italija je, poslije Kine, najugroženija zemlja u svijetu kada se radi o širenju zaraze, koja se počela širiti krajem prošle godine i koja za sada ne pokazuje znakove usporavanja.

Vlada Italije planira da pruži ekonomsku podršku u vrijednosti od oko 25 milijardi eura, a danas će biti održan sastanak kabineta italijanskog premijera, na kojem se očekuje da se usvoje nove mjere podrške kompanijama i porodicama.

Conte je naglasio da Italija reaguje pravilima koja će omogućiti italijanskoj ekonomiji da se suoči s troškovima vanredne situacije.

Prema riječima italijanskog premijera, nisu planirana daljnja ograničenja u Italiji, ali je važno da se poštuju ona koja su već uvedena.

Vlasti Italije su prošle sedmice uvele restrikcije, kao što su zatvaranje škola, prodavnica i sportskih događaja, kao i naređenje stanovništvu da ostane kod kuće.

Conte je napomenuo da su naučnici rekli da širenje zaraze nije dostiglo vrhunac te da bi narednih nekoliko sedmica moglo biti najrizičnije i da je neophodna maksimalna predostrožnost.

U Italiji je usljed širenja pandemije do juče preminulo 1.809 ljudi, a zaraženo je ukupno 24.747 ljudi.