Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presude protiv 322 optužena

Italijanski sud osudio stotine mafijaša iz zloglasne ‘Ndrangete

italija policija
Foto: Unsplash

Sud Vibo Valentia, u Kalabriji, saslušao je hiljade sati svjedočenja od početka suđenja u januaru 2021., uključujući više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svjedoci

Stotinama navodnih mafijaša izrečene su u ponedjeljak kazne na talijanskom sudu, u kulminaciji istorijskog, skoro trogodišnjeg suđenja zloglasnoj mafiji ‘Ndrangeta u Kalabriji.

Tužioci su zatražili osuđujuće presude protiv 322 optužena člana mafije i njihovih saradnika što bi moglo predstavljati najteži udarac dosad jednom od najmoćnijih svjetskih sindikata organiziranog kriminala.

‘Ndrangheta je krenula dalje od svojih korijena u siromašnoj južnoj italijanskoj regiji Kalabriji kako bi ostvarila skoro monopol na evropsku trgovinu kokainom, s prisustvom u više od 40 zemalja širom svijeta.

Ovom presudom će biti okončano najveće suđenje mafiji u Italiji u posljednjih nekoliko decenija, takozvano”maksi-suđenje” u kome se veliki broj optuženih da su dio iste mafijaške zločinačke zavjere, suočava s pravdom.

Sud Vibo Valentia, u Kalabriji, saslušao je hiljade sati svjedočenja od početka suđenja u januaru 2021., uključujući više od 50 bivših mafijaških operativaca koji su postali državni svjedoci.

Mafijaška brutalnost

Oni i drugi su detaljno opisali nebrojene primjere brutalnosti ‘Ndranghete i njenog gušenja nad lokalnim stanovništvom.

Oni uključuju izvođenje nasilnih zasjeda, maltretiranje vlasnika preduzeća, namještanje javnih tendera, gomilanje oružja, prikupljanje glasova ili prosljeđivanje mita moćnicima.

Optuženi su članovi ili podružnice najvišeg “klana” Ndrangeta u Vibo Valentiji – jednom od brojnih ekonomski nerazvijenih ruralnih područja u regijama u kojima je mafija ugušila lokalnu ekonomiju, infiltrirala se u javne institucije i terorisala svoje ljude decenijama.

Neosporni šef teritorije Luigi “Vrhovni” Mancuso (69), isključen je prošle godine s liste optuženih kako bi mu se sudilo odvojeno, prenosi AFP.