Ivanov odbio potpisati sporazum o promjeni imena Makedonije

Gyorge Ivanov
FOTO president.gov.mk

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon o ratifikaciji konačnog sporazuma za prevazilaženje spora o imenu između Makedonije i Grčke, koji je 20. juna usvojilo Sobranje.

Ivanov je u pismu koje je uputio parlamentu naveo pet razloga zbog kojih je odlučio da ne potpiše ukaz, istakavši da u izvršavanju svoje dužnosti uvijek postupa odgovorno, a prava i obaveze obavlja na osnovu Ustava, zakona i interesa Makedonije.

On je rekao da nema mandat da potpiše odluku jer je u izbornom programu iz 2014. godine naveo da neće prihvatiti promjenu Ustava zbog promjene imena, kao i zato što sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 i 845.

Ivanov je podsjetio da sporazum nije ratifikovan u skladu sa Ustavom, te da dovodi Makedoniju u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema drugoj državi.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi najavio je da će zakon biti stavljen ponovo na glasanje, a prema zakonskim propisima rok je 30 dana od izglasavanja zakona.

Portparol makedonske Vlade Mile Bošnjakovski izjavio je da odluka Ivanova neće uticati na sprovođenje sporazuma sa Grčkom.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kozijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o imenu i strateškom partnerstvu dvije zemlje.