Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rtcg

Ivanović: Sasvim je jasno da će Crna Gora dobiti novog predsjednika

Podgorica: Predsjednički kandidat Jakov Milatović u pratnji supruge dolazi na biralište
02, April, 2023, Podgorica - The presidential candidate of the Europe Now Movement (PES) in the presidential elections in Montenegro and the deputy president of PES Jakov Milatovic used his civic duty and voted in the University Center in Podgorica. M

Izborna noć na Javnom servisu RTCG – analize izbornog procesa i prve rezultate. Gosti su politički analitičar Predrag Zenović i profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić. Sa Irenom Rašović razgovaraće Andrija Nikolić (DPS) i Filip Ivanović (PES).

Ivanović je kazao da su prve projekcije očekivane. Dvotrećinske prednosti, kako je sitakao, Milatović ima u većini gradova.

“Ovo smo projektovali i očekivali, ali sasvim je jasno da će Crna Gora dobiti novog predsjendnika”, poručio je Ivanović.

Nikolić je rekao da je trenutna projekcija odnos građana prema rezultatu sa posljednjih parlamentarnih izbora.

“Građani ne žele da mijenjaju postavku politički aktera u odnosu na 2020. godinu”, ocijenio je Nikolić.

Mirna kampanja – političko sazrijevanje

Bešić i Zenović su, na 38 odsto obrađenih uzoraka (40 odsto za Đukanovića, 60 za Milatovića), ocijenili da je prva projekcija očekivana, ali da može doći do manjih korekcija.

“Đukanović će imati veću podršku u većim mjestima, ali teško je očekivati drugačiji ishod”, smatra Bešić.

Politički analitičar, Predrag Zenović, ocijenio je da je mirna kampanja može značiti političko sazrijevanje.

“To je nastavak kampanje iz prvog kruga”, dodao je on.

Bešić je kazao da se u istraživanju, prije izbora, ne može pitati da li je na birače uticala kampanja.

“Ne možete obične ljude pitati da li je kampanja na njih uticala, to se radi eventualno nakon izbora”, smatra Bešić.

Zenović dodaje da su posljednjih sedam dana kampanje, ipak, mogli da utiču na birače.

Bešić smatra da se glasači Đukanovića identifikuju sa njim, takozvano harizmatsko glasanje. Kod Milatovića, kako kaže, postoji programska identifikacija, ali i glasače “protiv Đukanovića”.

“Imali smo duel na Javnom servisu, koji je bio interesantan. Đukanovića sa nekim ko je od skoro u politici, i sve to je moglo da nijansira izbor, ali ne i da bitnije utiče”, ocijenio je Zenović.

Ivanović: Policija reagovala na prijave građana

Predstavnik Pokreta “Evropa sad”, Filip Ivanović, ocijenio je a je veća izlaznost sasvim očekivana. Dodao je da pozdravlja određene aktivnosti policije, i istakao da je jako bitno da se raskrsti sa dugogodišnjom praksom vođenja paralelnih spiskova…

“Po mojim informacijama, ta vrsta aktivnosti policije nije bila samoinicijativna, već reakcija na prijave građana. Ako se ne pronađe ništa, ne bi trebalo da bude problema”, kazao je Ivanović.

Nikolić: Zloupotreba državnog aparata

Predstavnik DPS-a, Andrija Nikolić, saopštio je da su građani procijenili da su ovi izbori veoma važni za smjer kojim će se Crna Gora kretati u budućnosti.

“Vjerujem da će ova velika izlaznost kandidatu DPS-a Milu Đukanoviću donijeti značajne procente prednosti, odnosnu podršku onih ljudi koji za njega nijesu glasali u prvom krugu”, rekao je Nikolić za TVCG.

Dodao je da je tokom izbornog dana primijećena “zloupotreba državnog aparata”, upad u izborne štabove…

“Mislimo da je riječ o jednom vidu zloupotrebe državnog aparata u fukciji izbornog ezultata jednog kandidata”, istakao je Nikolić.

Bešić: Visok legitimitet izbora

Profesor na Fakultetu političkih nauka, Miloš Bešić, ocijenio je da velika izlaznost i miran izboran dan govore o visokom legitimitetu izbora.

“Izlaznost je veća – to govori da je jedan dio birača, apstinenata u prvom krugu, nije izlazio jer je očekivao drugi krug. Sad će se vidjeti ko je od tih apstinenata glasao za koga”, kazao je Bešić.

Interesantno je, kako je rekao, da je izlaznost veća u sve tri regije.

U Crnoj Gori održava se drugi krug predsjedničkih izbora. U drugom krugu učestvuju kandidati Demokratske partije socijalista i Pokreta Evropa sad, Milo Đukanović i Jakov Milatović.