Ivo Sanader ostaje iza rešetaka

sanader

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo još jednu ponudu odbrane bivšeg premijera Ive Sanadera za izlazak na slobodu zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina.

Glasnogovrnik suda Krešimir Devčić potvrdio je da su odbijene nekretnine koje su ponudili Mirjana Sanader, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić i Josip Radoš.

Još mu se sudi u “slučaju Planinska” u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna “provizije”

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Mirjanu Sanader i Radoša ponudili i Jerko Duško Suić, te bivši HDZ-ovi zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović.

Bebić, Rošin i Zubović, Sanaderu su, kao i njegova supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u decembru 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za odbranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i kompanija. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u “slučaju Planinska” u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od kompanije bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.