Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi val

Iz Italije stižu loše vijesti: Dvije regije se “zaključavaju”, 18.916 novozaraženih

Otkako je cijepljenje počelo 27. decembra, više od četiri miliona Italijana primilo je barem prvu dozu

U subotu je saopšteno da je u zadnja 24 sata zabilježeno 280 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom korona virusom. Prethodnog dana bilo je 253.

Uz to, u Italija su u zadnja 24 sata registrovana 18.916 slučaja novozaraženih. Uzeta su 323.047 brisa, 5,9 posto je bilo pozitivnih, saopćilo je italijansko Ministarstvo zdravstva. Otkako je epidemija započela u Italiji 20. februara 2020. godine, ukupno 97.507 ljudi umrlo je inficirano koronom.

U jedinicama intenzivne njege liječi se 2.216 osoba.

Otkako je cijepljenje počelo 27. decembra, više od četiri miliona Italijana primilo je barem prvu dozu.

Vlada novog talijanskog premijera Maria Draghija planira donijeti novu uredbu s mjerama protiv Covida, koja bi trebala važiti od 6. marta do 6. aprila.

Uredba će također sadržavati odredbe vezane uz proslavu Uskrsa početkom aprila, rekao je italijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Italija od ponedjeljka želi pooštriti mjere u nekim dijelovima zemlje. Za južnoitalijanske regije Basilicata i Molise najavljuje se zaključavanje, a u ekonomski snažnoj Lombardiji, kao i na Marcheu i Piemontu, važit će srednje stroga pravila narandžaste zone. S druge strane, na Sardiniju bi se stanje trebalo vratiti u “normalnu”, a otok bi se u budućnosti trebao smatrati bijelom zonom.