Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Mosula bi mogao krenuti novi milionski val izbjeglica

mosul

Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault upozorio je danas kako bi iz Mosula moglo biti protjerano do milion civila, ukoliko ne budu poduzete preventivne mjere tokom započete operacije oslobađanja tog iračkog grada od terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

U Parizu je održan multilateralni sastanak na temu “Uspostava stabilnosti u Mosulu” na kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova ili njihovi zamjenici iz više od 20 zemalja, a među njima i šef iračke diplomacije Ibrahim Jaferi.

Sastanku su prisustvovale i delegacije Ujedinjenih nacija, Arapske lige i Evropske unije, ali, na iznenađenje mnogih, bez ranije potvrde o dolasku stigla je i delegacija Irana.

Nakon sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata, okupljenim novinarima obratili su se ministri vanjskih poslova Francuske i Iraka Ayrault i Jaferi.

Izrazivši zadovoljstvo aktivnom ulogom koalicionih snaga u operaciji oslobađanja Mosula, Ayrault je kazao kako je uvjeren da će doći dan kada će teroristi ISIS-a biti poraženi, a taj grad iza sebe ostaviti ove teške dane stradanja.

Ayrault je upozorio da bi iz Mosula moga krenuti novi milionski val izbjeglica, te je dodao kako se moraju poduzeti mjere sprječavanja da se među izbjeglice sakriju i teroristi ISIS-a.