Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz pećine na Tajlandu spašena prva grupa dječaka

djecaci spasavanje22222

Četiri dječaka spašena su iz pećine Tham Luang Nang Non na sjeveru Tajlanda, nekoliko sati nakon što je pokrenuta akcija spašavanja 12 mladih fudbalera i njihovog trenera, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon spašavanja dječaci su kolima hitne pomoći prebačeni do helikoptera i prevezeni u bolnicu u Chiang Raiju na daljnji pregled.

Tajlandski zvaničnici koji vode akciju spašavanja iz pećine obavijestili su da operacija ide bolje nego što se očekivalo.

Također je navedeno da su iz pećine prvo izvedeni najzdraviji dječaci. Dječaci su putovali kilometar pod vodom, a prvi je izašao u 5:40 po lokalnom vremenu.

Tajlandski službenici su obavijestili da će naredna faza operacije početi za 10-20 sati jer su istrošene zalihe kiseonika koje su potrebne za ronjenje.

Operacija spašavanje svih 12 dječaka i njihovog trenera mogla bi trajati dva do četiri dana, u zavisnosti od vremenskih uslova i nivoa vode, rekao je general-major Chalongchai Chaiyakam.

Narongsak Osatanakom, guverner tajlandske pokrajine Chiang Rai, saopćio je da u operaciji spašavanja mladih fudbalera i njihovog trenera učestvuje 13 stranih i petorica tajlandskih ronilaca. Dva ronioca će pratiti svakog dječaka dok postepeno izlaze iz pećine.

Fudbalski tim, 12 dječaka uzrasta između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji trener tokom posjete pećini Tham Luang Nang Non 23. juna, ostali su zarobljeni nakon što su poplavljeni ulazi.

Grupa je pronađena nakon devet dana, ali nije izvučena zbog velike količine vode u pećini.