Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Pjongjanga stiglo pismo Putinu: Spremni smo za nuklearni napad

Kim Jong Un

U pismu koje je delegacija Sjeverne Koreje na samitu Međuparlamentarne unije predala predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu govorilo se o spremnosti Pjongjanga da izvede nuklearni napad na SAD, saopštio je u subotu izvor upoznat sa situacijom.

Predsjednica Savjeta federacije Rusije Valentina Matvijenko saopštila je, nakon sastanka s delegacijom Sjeverne Koreje na marginama samita Međuparlamentarne unije u oktobru, da su joj predstavnici Pjongjanga predali “original reakcije vrhovnog rukovodioca Sjeverne Koreje Kim Jong-una na nastup predsjednika SAD Donalda Trumpa u Ujedinjenim nacijama”.

“U pismu, upućenom Vladimiru Putinu, koje mu je predato preko Valentine Matvijenko, bilo je navedeno da je Pjongjang spreman da izvede nuklearni napad na SAD. S ovim pismom upoznata je američka strana, nakon čega se stav Vašingtona prema Sjevernoj Koreji promijenio”, rekao je neimenovani sagovornik RIA Novosti.

Nastupajući u Ujedinjenim nacijama, Tramp je optužio Sjevernu Koreju da predstavlja opasnost za cijeli svijet.

“Raketaš (tako je Trump nazvao lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una) sprovodi misiju koja je samoubistvena za njega i za njegov režim”, rekao je tada američki predsjednik.

Trump je, međutim, kasnije donekle ublažio retoriku i u posljednjim nastupima je govorio da su SAD spremne da ponude Pjongjangu “put u bolju budućnost”, pokretao je temu pregovora i pozivao Rusiju da pomogne u rješavanju krize.

Putin je na konferenciji za medije saopštio da se stavovi Rusije i Kine o Sjevernoj Koreji potpuno podudaraju, da Moskva i Peking pozivaju na dijalog, a da se u posljednje vrijeme čuju i signali iz Vašingtona, Tokija i Seula koji ulivaju nadu.