Globus

pandemija kao da jenjava

Iz Španije stižu ohrabrujuće vijesti: Manje je umrlih, broj novoinficiranih prepolovljen

05/04/2020

Prethodnih osam dana umiralo je dnevno više od 800 pacijenata

U Španiji su u nedjelju preminule 674 osobe, što je najmanji broj žrtava u jednom danu od početka izbijanja epidemije koronavirusa, od kada je život izgubilo 12.418 osoba.

Prethodnih osam dana umiralo je dnevno više od 800 pacijenata.

Širenje koronavirusa posustalo je nakon što je 13. marta uvedeno vanredno stanje kojim je 47 miliona stanovnika zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, apoteke, kioske, bolnice, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali pse.

U nedjelju se inficiralo novih 6.023 osoba pa je broj oboljelih dosegnuo 130.759, saopćilo je ministarstvo zdravstva. To predstavlja 5 postotni rast u odnosu na dan ranije, što je najmanji dnevni rast broja oboljelih u Španiji od izbijanja koronavirusa.

Od 15. marta je svaki dan oboljevalo 20 posto više stanovnika sve do 25. marta. Od tada je stopa rasta pala ispod 10 posto, a sada se prepolovila. Šef zdravstvene službe kaže kako to pokazuje da uvedene mjere ograničenja kretanja stanovnika djeluju.

Od 30. marta je mjera pojačana zabranom odlaska na posao svim ljudima osim onih zaposlenih u nužnim zanimanjima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Premijer Pedro Sánchez namjerava produžiti izvanredno stanje u zemlji do 26. aprila, nakon što je prvotno trebalo završiti 11. aprila. Iduće sedmice bi odluku trebao potvrditi parlament gdje je opozicija dosad podržavala vladu u uvođenju mjera.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.