Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Turske ka Dohi isplovio prvi brod sa 4.000 tone hrane

turska_pomoc_katar

Prvi brod sa blizu 4.000 tona hrane krenuo je iz Turske ka Kataru kako bi se oblažile posljedice embarga kojeg su početkom mjeseca toj zemlji uvele Saudijska Arabija i još nekoliko zaljevskih susjeda, javlja Anadolu Agency (AA).

Rano jutros iz luke u Izmiru ka Kataru je isplovio brod sa suhim prehrambenim artiklima, voćem i povrćem, a uplovljavanje u luku Hamat u Dohi se očekuje za deset dana.

Čelnik transportne firme koja prevozi hranu turskih proizvođača u Katar Ipek Demirci je za AA kazao kako su neke zaljevske zemlje blokirale kopnene granice i kako je isporuka robe Kataru kopnenim putem nemoguća, a da je dodatni problem i to što je ujedno zatvoren i zračni prostor preko zaljevskih zemalja.

Ističući da je ta turska firma ranije robu u Katar dopremala zračnim putem, Demirci je kazao da je zbog krize porasla potražnja i da je nemoguće zadovoljiti potrebe zračnim rutama koje su ostale otvorene.

“Zbog toga smo odlučili da pokrenemo prekomorsku isporuku robe. To ne treba posmatrati samo kao pomoć Kataru u snabdijevanju njegovog tržišta, već i kao dobru priliku za turske izvoznike jer će se odjednom na policama katarskih trgovina naći mnogo turskih proizvoda“, kazao je Demirci.

Ističući kako su turske vlasti dosta pomogle u otvaranju pomorskog transporta robe ka Kataru, Demirci je kazao da će drugi brod krenuti za nekoliko dana, a kako će ta linija biti i nastavljena ukoliko se pokaže dobrom za obje strane.

“Naši kupci u Kataru s nestrpljenjem čekaju uplovljavanje poslane robe u Dohu“, zaključio je Demirci.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i Jemen su 5. juna saopćili da su prekinuli sve diplomatske odnose sa Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije. Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su zatvorili zračni prostor za Katar i državljanima te zemlje naredili da napuste njihove granice u roku od 48 sati. Osim toga, Saudijska Arabija je zatvorila i kopnenu granicu sa Katarom koji namjerava pokrenuti sudski proces protiv pomenute tri zemlje.

Katar tvrdi da su optužbe neosnovane i zagovara mirno rješavanje krize.