Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grupa nezavisnih eksperata

Iz UN-a osudili izraelsko “kolektivno kažnjavanje” Gaze: “16 godina žive pod blokadom”

gaza bombardovanje
FOTO: Screenshot
Izrael odgovorio brutalnim bombardovanjem Gaze

“Ne postoji opravdanje za nasilje koje neselektivno cilja na nedužne civile, bilo od Hamasa ili izraelskih snaga”, navode istražitelji

Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i “kolektivnu kaznu” osvetničkih napada na Gazu.

Osuđujući “užasne zločine koje je počinio Hamas”, grupa je navela da je Izrael pribjegao “neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod Gaze”.

-Živjeli su pod nezakonitom blokadom 16 godina, a već su prošli kroz pet velikih brutalnih ratova, za čije se žrtve i dalje ne zna – navodi se u saopćenju grupe, koja uključuje nekoliko specijalnih izvjestitelja UN-a.

-Ovo predstavlja kolektivno kažnjavanje. Ne postoji opravdanje za nasilje koje neselektivno cilja na nedužne civile, bilo od Hamasa ili izraelskih snaga. Ovo je apsolutno zabranjeno međunarodnim pravom i predstavlja ratni zločin – navode istražitelji.

Grupa je saopćila da uzimanje talaca u kontekstu neprijateljstava također predstavlja ratni zločin.

-Civili koje je zarobio Hamas moraju odmah biti oslobođeni, dok njihova sudbina i to gdje se nalaze u zatočeništvu moraju biti objavljeni – naglasili su stručnjaci.

Broj poginulih u Izraelu od subote je porastao na više od 1.300 ljudi. Većina su civili koje je Hamas ubio u svojim kućama, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Deseci izraelskih i stranih talaca vraćeni su u Gazu.

Izrael je u četvrtak saopćio da neće biti humanitarnog prekida opsade pojasa Gaze dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni, prenosi Reuters.